Bijelo Polje se priključilo globalnoj kampanji „Support. Don’t punish“ i pozvalo na zajedničku borbu protiv narkomanije

U susret 26. junu, Međunarodnom danu borbe protiv upotrebe  i krijumčarenja droga, Opština Bijelo Polje i Kancelarija za prevenciju bolesti zavisnosti, u saradnji sa nevladinim organizacijama Juventas i Link iz Podgorice, organizovale su danas promotivne i edukativne aktivnosti na gradskom trgu.

Rukovodilac Odjeljenja za ljudska i manjinska prava u Opštini Bijelo Polje, Miloš Kljajević, u izjavi za Radio Bijelo Polje istakao je da ovim aktivnostima žele da podignu svijest javnosti o problemu narkomanije, ali i da pokrenu sve,  kako pojedinace i porodicu, tako i širu društvenu zajednicu, da se uključe  u prevenciju zloupotrebe droga.

“Danas smo na gradskom trgu dijelili informativno-edukativni materijal i razgovorali sa građanima, u cilju preventivnog djelovanja kroz edukaciju, upoznavanje djece i omladine sa problemom zloupotreba droga i drugih psihoaktivnih supstanci. Takođe, na ovaj način želimo i da skrenemo pažnju cjelokupne javnosti, kako bi svi radili na prevenciji zloupotrebe i nezakonite  trgovine drogama, jer samo zajednički, međusektorksom saradnju i uz podršku institucija se možemo boriti protiv ove pošasti”, poručio je Kljajević.

Ovim aktivnostima, kako je saopštio Dragoslav Šebek iz Kancelarije za prevenciju bolesti zavisnosti, pridružili se se globalnoj svjetskoj kampanji „Support. Don’t punish“, a samim tim Crnu Goru i Bijelo Polje ucrtali u mapu 260 gradova i 100 zemalja širom svijeta koje obilježavaju 26. jun, Svjetski dan borbe protiv upotrebe i krijumčarenja droga.

“Nijedan pojedinac, niti institucija, ne može postići željeni cilj zaštite, ako se u borbu protiv narkomanije ne uključi kompletna zajednica, a prije svega roditelji, koji će u komunikaciji sa svojom djecom decidno i jasno reći – da su protiv i da ne podržavaju nikakvo  konzumiranje ili eksperimentisanje drogama.  Isto tako, za one koji su nažalost već u problemu, porodica je ta koja prva treba da uoči promjenu u ponašanju, da ne osuđuje, već pomogne zavisniku,  da donese što prije odluku za pomoć stručnjaka i pruži neophodnu podršku u daljem liječenju. Mi smo zato danas i razgovarali sa sugrađanima, dijelili informativno-edukativni materijal, a sve kako bi  zaštitili mlade da ne dođu u kontakt i problem sa narkoticima, ali i kako bi pomogli onima koji konzumiraju određene psihoaktivne supstance da se izbore sa tom pošasti”, poručio je Šebek.

izvor: Radio Bijelo Polje

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor