Bijelo Polje od industrijskog centra postalo mjesto iz kojeg se odlazi

Bijelo Polje se poslednjih godina, kao i ostatak sjevera Crne Gore, suočava sa mnogim problemima. Nekada prepoznat kao industrijski centar ovog dijela države, međutim, vremena su se promijenila, a s njima i sudbina Bijelog Polja.

   Željko Đukić

Danas su od industrije ostale samo uspomene, odnosno pusta postrojenja i zaboravljene fabrike. Grad koji je nekada bio sinonim za prosperitet, sada je svjedok rapidnog demografskog pada, a građani, naročito mlađi stanovnici, primorani su da traže svoju budućnost negdje drugdje.

Ova transformacija nije samo lokalni fenomen, već i simbol šireg društvenog preobražaja koji je zahvatio mnoge gradove širom sjevera.
Željko Đukić, građanski aktivista, kaže da je od nekadašnjeg industrijskog centra Bijelo Polje postalo, nažalost, grad iz kojeg mladi odlaze u potrazi za poslom i boljim životnim standardom, a sve je teže i teže privredi. On je apelovao na aktuelnu i buduću vlast da već jednom odluče da li će ovoj sjevernoj opštini posvetiti pažnju u pogledu jačanja privrede, proizvodnje zdrave hrane i razvoja turizma, valorizacije prirodnih dragulja, poput Bjelasice i Đalovića pećine, kako bi građani koji su postali veoma nestrpljivi i nezadovoljni konačno znali na čemu su.

Đukić navodi da su glavni razlozi za to nedostatak kvalitetnih radnih mjesta, kao i zarade koje su niže u odnosu na ostatak Crne Gore.

S obzirom na to da je sada dosta liberalizovan i sami proces odlaska u Njemačku, zbog izraženog problema sa nedostatkom kvalitetne radne snage, znate i sami da je Bijelo Polje poznato kao privredni generator na sjeveru Crne Gore, međutim, mislim da ćemo izgubiti tu poziciju. Vrlo važnu stavku koju bih želio da istaknem jeste da Bijelom Polju i sjeveru Crne Gore nedostaje kvalitetna radna snaga koja bi sada, iz razgovora sa nekim uspješnijim privrednicima, mogla da zaradi veću platu – kazao je Đukić.

Država, smatra Đukić, nije imala sluha i razumijevanja po pitanju podrške privredi na sjeveru, a nije bila efikasna ni po pitanju kreiranja politike prema manje razvijenim mjestima.

Dakle, ne godinama, već decenijama možete čuti vapaj privrednika sa sjevera Crne Gore da je potrebna pomoć. Bilo je dosta inicijativa, upućenih poziva za saradnju donosiocima odluka na državnom nivou, međutim, ta podrška je izostala i najbolji pokazatelj je trenutno činjenično stanje na sjeveru Crne Gore, u Bijelom Polju, i u stanju u privredi. Moramo biti svjesni da postoji znatna razlika i u kvalitetu života i u ekonomskim parametrima između južnog, centralnog i sjevernog regiona, a to pokazuju određeni statistički podaci. Sjeverni region je onaj manje razvijen u koji se godinama nije ulagalo – poručuje Đukić.

Bijelo Polje je, kako kaže, turistička destinacija samo deklerativno, dok u stvarnosti ovaj grad nije turistički atraktivan uprkos brojnim prirodnim ljepotama.

Kada bi došlo šest autobusa punih turista, u Bijelom Polju ne bi imali gdje da spavaju. Ne znam kako neko planira da razvija grad u turističku destinaciju ako taj grad nema dovoljnih smještajnih kapaciteta. Imamo paradoks, da mi kao potencijalna turistička destinacija, ne možemo da budemo ako imamo dragulj kao što je rijeka Lim, koju kada pogledamo vidimo obalu i milion kesa, divlje deponije, uginule životinje a to nikako ne smije i ne može biti turistički proizvod jednog grada – zaključuje Đukić

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor