Bijelo Polje: Na 25. Smotri besjedništva najbolje bile Ena Alilović i Anđela Grujić

Sposobnost besjedništva predstavilo je 15 učenika iz sedam osnovnih i jedne srednje škole, Gimnazije „Miloje Dobrašinović“Učenica devetog razreda Osnovne škole(OŠ) „Pavle Žižić“ Ena Alilović osvojila je prvu nagradu u kategoriji osnovnih škola na 25. Smotri besjedništva održanoj u bjelopoljskom Centru za kulturu. Njena mentorka bila je Slađana Bulatović. Drugo mjesto ravnopravno su podijelile Helena Fatić, učenica devetog razreda OŠ „Risto Ratković“, (mentorka Elvira Kurteehajić) i Ina Mulić, učenica osmog razreda OŠ „Dušan Korać“, (mentorka Marija Goljević). Treće mesto osvojila je Anastasija Kovačević, učenica osmog razreda OŠ „Dušan Korać“, (mentorka Marija Goljević).

– Kazivala sam besjedu „Najveće blago“, i zadovoljna sam onim što sam kazala na sceni. Bila je jaka konkurencija i kad su saopštili moje ime kao pobjednika bila sam presrećna i jako uzbuđena. Krenule su i suze radosnice-kazala je Ena Alilović, dodajući da joj je ovo treći put da učestvuje na smotri besjede, i da joj je ovo druga pobjeda.

U kategoriji učenika srednjih škola, u kojoj su učestvovali samo učenici Gimnazije „Miloje Dobrašinović“ najbolja je bila Anđela Grujić, učenica prvog razreda gimanzije (mentorka Rajka Minić). Drugo mjesto pripalo je Tariku Idrizoviću, učeniku drugog razreda (mentorka Olivera Janketić Šćekić), a treće Vojinu Nedoviću, učeniku trećeg razreda (mentorka Milka Španjević).

Kako je kazala Anđela Grujić njena besjeda „Ja sam djevojka“ na prvom njenom učešću na smotri besjedništva donijela joj je titulu najbolje.

Smotru je u revijalnom delu recitacijom otvorila Aleksandra Jeremić, polaznica starije vaspitne grupe Vaspitne jednice „Pčelica“ pri Javnoj predškolskoj ustanovi „Dušo Basekić“, (mentorke vaspitačice Branka Dabetić ​​i Najda Lukač).

Od tri srednje škole učestvovali učenici samo jedne

Predsjednik žirija Izet Mulabegović kazao je da je Smotra besjedništva bila u znaku napretka kad su u pitanju učenici osnovnih škola i da je šteta što je bilo prijavljeno samo sedam škola.

-Moraju u školama da shvate da se ova Smotra više organizuje zbog djece i da reba da animiraju djecu, a ne sebe. Na ovakvim smotrama vidi se rad sa djecom. Kad su u pitanju srednje škole, mogu da kažem da je sramota šta nam se dešava. Od tri srednje škole imamo samo jednu kao učesnika. Šta je u pitanju nije mi poznato. Inače, zadovoljan sam kada je akcenat u pitanju, s obzirom da smo mi podneblje sa lošim akcentom. Osjeća se napredak, i svi su besjednici skoro bez greške govorili. Inače, mora da se poradi na misaonim cjelinama jer ima dosta sjeckanja, pa se gubi misao. Mora se povesti računa i o ritmu, tempu, intonaciji, riječi u rečenici. Bila je ovo smotra ujednačenosti besjeda što se rijetko dešavala predhodnih godina-zaključio je Mulabegović.

Sposobnost besjedništva predstavilo je 15 učenika iz sedam osnovnih i jedne srednje škole-Gimnazije „Miloje Dobrašinović“. Njihov nastup ocjenjivao je žiri u sastavu Izet Mulabegović, glumac (predsjednik žirija), i članovi Danijela Đuković, državna tužiteljka Osnovnog državnog tužilaštva, i Nermina Ličina, profesorica književnosti.

Izvor: DAN

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor