Bez asfalta oko 500 kilometara puteva u pljevaljskoj opštini

Godišnje se asfaltira pet do šest kilometara, pa je neophodno ubrzati dinamiku tih radova kako bi se smanjili troškovi održavanja neasfaltiranih puteva koji na godišnjem nivou iznose oko 700.000 eura, ističe Milovan GogićNa prostoru pljevaljske opštine još uvijek je oko 500 kilometara lokalnih puteva koji nisu presvučeni asfaltnim zastorom. Njihovim asfaltiranjem, na godišnjem nivo u opštinskoj kasi ostajalo bi oko 300.000 eura, a, osim ove značajne uštede, seosko stanovništvo bi dobilo kvalitetne saobraćajnice.

– Sadašnja dinamika asfaltiranja lokalnih puteva je izuzetno slaba. Godišnje se asfaltira pet do šest kilometara, pa je neophodno ubrzati dinamiku tih radova kako bi se smanjili troškovi održavanja neasfaltiranih puteva koji trenutno na godišnjem nivou iznose oko 700.000 eura – kaže za „Dan“ nekadašnji sekretar Sekretarijata za komunalne poslove, puteve i vode, i funkcioner SNP-a Milovan Gogić.

On ističe da je loše što se skoro svake godine vrši popravljanje i nasipanje makadamskih puteva.

Kada bi se asfaltirali ti putevi, imali bismo izuzetno dobru putnu mrežu na seoskom području. Pritom godišnje bi se uštedjelo oko 300.000 eura – kaže Gogići i podvlači da se decenijama nije vodilo računa o kvalitetnom održavanju i ulaganju u seosku putnu mrežu.

Gogić podvlači da je on lično insistirao da se iz opštinskog budžeta izdvaja više novca za asfaltiranje seoskih puteva jer smatra da bi se tako riješili i drugi problemi u ruralnim područjima.

– Kada se asfaltira neki seoski put stanovništvo dobija mogućnost da se organizuje otkup mlijeka, da trgovci stokom prije stignu i otkupe stoku, a opštinska uprava mnogo manje novca troši za održavanje. Inače, pljevaljska sela su dosta raštrkana i bez kvalitetnih puteva nema opstanka u njima. Asfaltiranjem seoskih puteva zaustavljeno bi bilo iseljavanje stanovništva, a jedan broj porodica bi makar u ljetnjem periodu provodio vrijeme na selu. Kada su putevi dobri i sela nijesu daleka. Kada su putevi loši i najbliže selo je daleko – konstatuje Gogić.

Proteklih godina kasnilo se sa asfaltiranjem seoskih putnih pravaca. Najčešće bi se javni poziv za odabir izvođača radova sprovodio u jednoj, a asfaltiranje bi se obavljalo u narednoj godini. Od 2014. godine, na godišnjem nivou na području opštine Pljevlja asfaltirano je oko tri kilometra seoskih puteva.
Kasni usvajanje budžeta, javni pozivi pod znakom pitanja

U poslednjih tri godine sa asfaltiranjem puteva nije se kasnilo usled nedostatka novca, jer je suficit u lokalnom budžetu bio oko pet miliona eura. Ali se kasnilo sa uvođenjem izvođača radova u posao, a građevinska sezona kratko traje. Konkretno, prošle godine javni poziv sproveden je kasno, izvođač radova ušao je u posao tokom jeseni i asfaltirana je trećina planiranih puteva. Ostatak posla valjda će biti nastavljen ove godine.

Inače, budžet Opštine Pljevlja za 2023. godinu još uvijek nije usvojen i, prema sadašnjoj situaciji, neće biti usvojen do polovine maja. Kašnjenje sa usvajanjem budžeta negativno će se odraziti i na asfaltiranje seoskih puteva, pa je teško očekivati da će ove godine biti sproveden i javni poziv za taj dio radova.

Izvor: DAN

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor