Besplatna pravna pomoć dragocjena i studentima i ranjivim grupama

Klinike za besplatnu pravnu pomoć pri fakultetima, omogućavaju studentima da aktivno učestvuju u pripremi sudskih postupaka i na taj način stiču znanje i praksu, a ranjivim kategorijama društva pružaju značajnu pomoć.

To je ocijenjeno tokom posjete profesora Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore (UCG), Vrhovnom sudu Crne Gore.

Kako je saopšteno iz Vrhovnog suda, posjeta je realizovana u okviru aktivnosti iz projekta ENEMLOS, u kojem je Vrhovni sud, zajedno sa drugim pravosudnim organima partnerska institucija, dok je Pravni fakultet u Podgorici glavni koordinator projekta.

Vršiteljka dužnosti predsjednika Vrhovnog suda Vesna Vučković rekla je da je za sticanje pravničkih znanja i vještina važna edukacija kroz simulaciju suđenja, analizu sudske prakse i mentorstva pri izradi mišljenja.

Kako je istakla, zadovoljna je zbog činjenice da mladi preuzimaju štafetnu palicu u pomoći ranjivim kategorijama stanovništva.

U saopštenju se navodi da je Klinika za besplatnu pravnu pomoć na Pravnom fakultetu u Podgorici počela sa radom krajem maja ove godine.

Dodaje se da su za potrebe klinike koja radi cijelog dana, pomoću sredstava iz ENEMLOS projekta, adaptirane prostorije, nabavljena vrijedna oprema, kao i osam hiljada knjiga pravne tematike.

Profesorica na Pravnom fakultetu Biljana Đuričin kazala je da se za rad u Klinici prijavilo 35 studenata, čiji motiv je prevashodno bio sticanje prakse, a ne dobijanje dodatnih bodova prilikom ocjenjivanja.

„Ubuduće, prlikom izrade mišljenja na zahtjev stranke iz ranjivih kategorija, studentima će mentori biti iz sudstva, Advokatske komore, Komore javnih izvršitelja, Notarske komore, Centra za alternativno rješavanje sporova i Državnog tužilaštva“, kazala je Đuričin.

Ona je najavila formiranje Centra za pravne klinike, koji bi obuhvatio sve pravne fakultete u Crnoj Gori.

Tokom sastanka, konstatovano je da je hrvatski model klinike za besplatnu pravnu pomoć, najprihvatljiviji za Crnu Goru.

Rukovodilac Pravne klinike na Pravnom fakultetu u Zagrebu Alan Uzelac, kazao je da je ova praksa u Hrvatskoj zaživjela 2010. godine, nakon što je dvije godine ranije usvojen Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći.

„Klinika trenutno radi oko hiljadu predmeta po semestru, a od osnivanja pomogla je u predmetima skoro 15 hiljada građana. Sada je postala praksa da čak i sudovi strankama preporučuju korišćenje besplatne pravne pomoći Klinike“, istakao je Uzelac.

On je naglasio i da su pravni fakulteti u Osjeku, Splitu i Rijeci takođe formirali ovakve klinike.

Sagovornici su ocijenili i da će iskustvo Hrvatske biti značajno za Crnu Goru prilikom izmjene Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći.

Iz Vrhovnog suda je saopšteno da je ENEMLOS jedan od najvećih projekata Pravnog fakulteta UCG, koji je podržan u okviru programa Erasmus+ izgradnja kapaciteta na polju visokog obrazovanja.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor