Search
Close this search box.

Berluskoni: Putina su “natjerali” na okupaciju Ukrajine

Berluskoni je juče ocijenio da je izjava “izvučena iz konteksta i pojednostavljena” istaknuvši da je rat u Ukrajini “neopravdan”

Silvio Berluskoni, bivši italijanski premijer koji je s Vladimirom Putinom posjetio Krim nakon što ga je Rusija pripojila 2014., misli da su Rusi i bliski saradnici “natjerali” Putina na okupaciju Ukrajine, prenosi Index.hr.

– Putin se našao u zaista teškoj i dramatičnoj situaciji, rekao je u četvrtak veče u političkoj emisiji javne televizije RAI čelnik Forze Italije (desnica), koji će u nedjelju učestvovati na parlamentarnim izborima u koaliciji s dvije stranke krajnje desnice, italijanskom braćom Giorgie Meloni Ligom Mattea Salvinija.

On je kazao da je delegacija dvije proruske republike u Donbasu došla u Moskvu, gdje se razgovaralo s predstavnicima radija, novina, televizije, s ljudima i ministrima iz Putinove stranke i u razgovoru s njim rekli su mu: ‘Zelenski je pojačao napade na naše snage na našoj granici. Sada imamo 16.000 mrtvih. Molimo vas, zaštitite nas, inače ne znamo što će s nama biti”, rekao je Berluskoni.

Berluskoni je ocijenio da su Putina “ruski stanovnici, njegova stranka i ministri natjerali da počne tu posebnu operaciju, kako su je u početku nazivali, tokom koje su ruske snage trebale ući u Kijev, smijeniti vladu Zelenskog, postaviti vladu u kojoj će biti dolični ljudi i vratiti se kući za nedjelju dana”.

Izjava je podigla buru i Berluskoni je juče ocijenio da je ona “izvučena iz konteksta i pojednostavljena” istaknuvši da je rat u Ukrajini “neopravdan” i potvrdivši potporu NATO-u, EU i Sjedinjenim Državama.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor