Search
Close this search box.

Atina: “Zlatna zora” na smetlištu istorije

Bivši grčki premijer i lider SIRIZE, Aleksis Cipras, ocijenio je da je “Zlatnoj zori mjesto na smetlištu istorije”, a liderka grčkih socijalista Fotina Fofi Genimata rekla je: “U našim životima nema mjesta za fašizam. Otarasićemo se neonacista.”

Sud u Atini presudio je danas da je grčka partija neonacističke ideologije, “Zlatna zora” zločinačko udruženje, da su njen osnivač i lider Nikos Mihaloljakos i drugi vodeći funkcioneri krivi za zločinačko udruživanje i da su teška krivična djela, uz jedno ubistvo, koje su počinili njeni članovi bila dio političkog plana.

Presuda koju mnogi nazivaju istorijskom, dočekana je aplauzom i u sudnici i među oko 15.000 ljudi koji su se danas na poziv antifašističkih grupa, sindikata i ljevičarskih partija, okupili ispred zgrade Apelacionog suda u Atini.

Oko suda je bilo 2.000 policajaca, a hiljade demonstranata skandirale su tražeći dugačke zatvorske kazne i noseći transparente “Strah neće prevladati” i “Nacisti u zatvor”.

Demonstranti su bacali “molotovljeve koktele”, poslije čega je policija upotrijebila suzavac i vodene topove.

Šef stranke, Mihaloljakos (62), proglašen je krivim kao vođa kriminalne organizacije, zajedno s bivšim funkcionerima i poslanicima te stranke Elijasom Kasidijarisom, Janisom Lagosom, Panajotisom Germenisom, Elijasom Panajotarosom i Nikosom Papasom.

Još 17 članova stranke proglašeno je krivim za članstvo u zločinačkom udruženju, prenijela je agencija Frans pres.

Kazne osuđenim pripadnicima “Zlatne zore” nisu još izrečene, a Mihaloljakosu i drugim liderima prijeti kazna zatvora od pet do 15 godina.

Mihaloljakos je bio jedan od ukupno 68 saoptuženih na suđenju koje je trajalo više od pet godina.

Među okrivljenima je i više od deset bivših poslanika koji su 2012. zajedno sa Mihaloljakisom izabrani u parlament na talasu ksenofobije koji je Grčku zahvatio zbog porasta nezaposlenosti i dolaska migranata.

“Zlatna zora” je na tim izborima osvojila 18 od ukupno 300 poslaničkih mjesta u parlamentu.

Istraga i suđenje su uticali da postepeno veliki dio rukovodstva i običnih članova napusti “Zlatnu zoru” koja na izborima 2019. nije uspela da osvoji nijedan mandat.

Optužnica je podignuta poslije ubistva tridesetčetvorogodišnjeg antifašiste, repera Pavlosa Fisasa, koga je u Atini u septembru 2013. godine pretukla i nožem izbola grupa batinaša “Zlatne zore”.

Optuženima se stavljalo na teret to ubistvo i još dva pokušaja ubistva i svi su se u pritvoru od septembra 2013.

Ubica, bivši kamiondžija Jorgos Rupakis, priznao je zločin, i njemu prijeti doživotni zatvor.

To ubistvo je izazvalo veliko ogorčenje javnosti i glasne optužbe da je “Zlatna zora” paravojna organizacija koja, s blagoslovom stranačkog vrha i to u vrijeme vladavine ljevičarske stranke SIRIZA, kao taktiku koristi premlaćivanje protivnika, prijetnje i ubistva.

Kvalifikacijiom da je “Zlatna zora” zločinačko udruženje, sud je stao na stanovište da je iza ubistava koje su počinili članovi Zlatne zore postojao politički plan partijskog rukovodstva.

Bivši grčki premijer i lider SIRIZE, Aleksis Cipras, ocijenio je da je “Zlatnoj zori mjesto na smetlištu istorije”, a liderka grčkih socijalista Fotina Fofi Genimata rekla je: “U našim životima nema mjesta za fašizam. Otarasićemo se neonacista”.

Predsjednica Grčke Republike, Katerina Sakelaropulu, takođe je čestitala sudu zbog današnje “istorijske” presude koja “povtrđuje da će demokratija i njene institucije uvek pobediti” kada neko “pokuša da ih ugrozi”.

Izvor: Vijesti

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor