Asfalt potpuno propao, a led cestu okovao

Putni pravac Pljevlja-Čajniče se nalazi u katastrofalnom stanju. Situacija je posebno teška preko planine Kovač, gdje je asfalt dotrajao, oštećenja su velika, a pritom put nije dobro očišćen od leda i snijega.

Foto: Putni pravac Pljevlja-Čajniče

PLjEVLjA – Iz Mreže nevladinih organizacija sjevera upozoravaju da je neophodan maksimalni oprez svih učesnika u saobraćaju na putnom pravcu Pljevlja -Čajniče. Ističu da je situacija posebno teška preko planine Kovač, gdje je asfalt dotrajao, oštećenja su velika, a pritom put nije dobro očišćen od leda i snijega. Svakako, najteže je lokalnom stanovništvu iz Potkovača i Bukovice, ali i onima koji putuju prema Čajniču, Foči ili Sarajevu.

-Dionica puta na teritoriji Crne Gore, koju održava „Crnagoraput” ili „Štrabag”, u katastrofalnom je stanju, kao i dionica koju održava preduzeće „Romanija putevi” prema Čajniču. Snijega ima puno, a put nije dobro očišćen pa opasnost prijeti učesnicima u saobraćaju, navodi se u saopštenju, uz napomenu da se na kolovozu nalaze velike naslage leda koje niko ne čisti.

Navode i da se na kolovozu nalaze trupci-balvani, koji su posječeni nakon što su stabla pala pod teretom snijega. I to predstavlja opasnost za sve učesnike u saobraćaju.

-Na ovom međunarodnom putnom pravcu nema jednog metra kvadratnog da nije ispucao ili da nije oštećen. Dotrajali asfaltni zastor usporava putovanje i kretanje vozila i u nedopustivo je lošem stanju. Predstavlja zastiđe za Crnu Goru, navodi se u saopštenju i napominje da ni alternativni putni pravac Pljevlja –Čemerno-Priboj nije u boljem stanju.

Iz Mreže nevladinih organizacija sjevera napominju da je taj alternativni put u dobrom stanju do granice sa Srbijom, ali da Sekcija za održavanje puteva iz Srbije ne održava dio puta na svojoj teritoriji i da on zbog toga u zimskom periodu nije za upotrebu.

-U svakom slučaju, kojim god putem pođete prema Sarajevu susrećete se s problemom veoma lošeg i opasnog puta, navodi se u saopštenju.

Radovi na sanaciji putnog pravca Pljevlja -Čajniče, odnosno do granice sa Republikom Srpskom počeli su prije dvije godine. Međutim, prvo se rekonstruiše dio puta od Pljevalja do sela Boljanići. Put do Boljanića biće kraći za oko ti kilometra, odnosno Boljanići će od Pljevalja biti udaljeni oko 16 kilometara. Tokom prošle godine radilo se na proboju nove trase, tamponiranju, a asfaltirano je i oko tri kilometra puta.

B.Je.

Izvor:Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor