Angela Merkel odbila da bude počasna predsjednica CDU

Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel odbila je da prihvati položaj počasne predsjednice Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i odbila je poziv na večeru vjerovatnog budućeg predsjednika CDU Fridriha Merca, javljaju njemački mediji u petak.

Merc bi na sutrašnjoj stranačkoj konvenciji CDU trebalo da bude izabran za predsjednika stranke.

„Bivša kancelarka je došla do zaključka da titula počasnog predsjednika stranke više nije u duhu s vremenom“, rekao je Armin Lašet, još uvijek predsjednik CDU, u razgovoru za RTL.

Posljednji počasni predsjednik CDU Helmut Kol sa ovog položaja je odstupio nakon skandala oko stranačkih donacija.

Nedjeljnik Spiegel istovremeno javlja da je Angela Merkel odbacila poziv na večeru Fridriha Merca, koji bi na sutrašnjoj stranačkoj konvenciji u Berlinu trebalo da bude izabran za novog šefa stranke.

Kako javlja Spiegel, Merc je, nakon svog sutrašnjeg izbora za predsjednika stranke, koji važi za siguran nakon što mu je baza u decembru na internim izborima dala prednost, pozvao bivše predsjednike i predsjednice CDU na večeru.

Posmatrači navode da je Merc, koji važi za predstavnika tradicionalnog, konzervativnog krila stranke, time htio da poboljša tradicionalno loše odnose sa Angelom Merkel i liberalnim krilom stranke.

Poziv na večeru odbila je i Anegret Kramp-Karenbauer, koja je vođstvo CDU preuzela od Angele Merkel 2018.

I Merkel i Karenbauer su odbijanje poziva obrazložile „poklapanjem sa drugim terminima“.

Poziv na večeru su prihvatili bivši predsjednik stranke Volfgang Šojble i još uvijek aktuelni predsjednik Armin Lašet.

Izvor: portalanalitika.me

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor