Search
Close this search box.

Alimentacioni fond od 1. novembra, novac će biti naknadno obezbijeđen

Svakako će do narednog budžeta za 2023. biti obezbijeđena sredstva, a za dva mjeseca ove godine isto će biti obezbijeđena neophodna sredstva, jer u budžetu postoje pozicije predviđene za taj izdatak, kazao je za „Dan“ ministar finansija Aleksandar Damjanović

Crna Gora će od 1. novembra dobiti alimentacioni fond, za koji se zasad ne zna koliko će biti potrebno novca, ali u Ministarstvu finansija navode da sredstava neće faliti, iako skupštinski Ženski klub nije dao ni procjenu koje su potrebe te nove institucije. Alimentacioni fond je uspostavljen Zakonom o privremenom izdržavanju djece, koji je stupio na snagu početkom avgusta, a koji će se primjenjivati od 1. novembra ove godine.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović za “Dan” je kazao da fond još nije formiran, ali da će biti sve završeno do 1. novembra. On je potvrdio da Ženski klub Skupštine prilikom predlaganja zakona nije dao procjenu sredstava koja su neophodna.

– Svakako će do narednog budžeta za 2023. godinu biti obezbijeđena sredstva, a za dva mjeseca ove godine isto će biti obezbijeđena neophodna sredstva, jer u budžetu postoje pozicije predviđene za taj izdatak – navodi Damjanović.

Skupština Crne Gore je krajem jula usvojila Predlog zakona o privremenom izdržavanju djece, kojim se predviđa osnivanje alimentacionog fonda. Za taj akt glasalo je 69 poslanika, a predlog zakona u parlamentarnu proceduru predao je Ženski klub krajem marta, a urađen je u saradnji sa stručnim timom nevladine organizacije Centar za ženska prava. Novim zakonom planirano je da se iz posebnog alimentacionog fonda preusmjerava novac samohranim roditeljima čiji partneri ne izvršavaju svoju zakonsku obavezu, a zatim država od njih to i naknadno naplati. Tokom skupštinske rasprave u julu saopšteno je da statistika pokazuje da u skoro 60 posto razvedenih brakova ima djece, i da je starateljstvo u oko 80 odsto pripalo majci, a 9,8 odsto ocu. Evidentno je, navodili su poslanici, da u većini slučajeva očevi ne plaćaju ovu vrstu izdržavanja. Broje se primjeri i gdje to ne čine majke.

Trećina očeva ne izdržava svoje dijete

Alimentacija je, prema crnogorskom porodičnom zakonu, obavezna i za nezaposlene roditelje a neuplaćivanje je krivično djelo za koje je propisana, pored ostalih, i zatvorska kazna. Ukoliko se radi o većem zaostatku u plaćanju, moguća je i prinudna naplata od imovine.

Trećina očeva u Crnoj Gori duže od dvije godine nije isplaćivala novac za izdržavanje djece, a 70 odsto duže od godinu – pokazalo je istraživanje nevladine organizacije Sigurna ženska kuća. Isto istraživanje je pokazalo da je prosječna visina alimentacija koju dodjeljuje podgorički Osnovni sud oko 93 eura. Sud određuje visinu alimentacije u zavisnosti od imovnog stanja roditelja i visine njegove zarade. Ne može biti manja od 15 odsto zarade, ni veća od 50 odsto. U Crnoj Gori minimalna alimentacija ne može biti niža od 67 eura mjesečno za roditelje sa minimalnim primanjima (450 eura minimalna plata) ili nazaposlene.

Podaci nevladinog sektora pokazuju da skoro 70 odsto očeva nakon razvoda ne uplaćuje alimentaciju. A samohrani roditelji, najčešće majke, do sada nijesu imale nikakvu podršku države.

Sekretarka Ministarstva finansija Ana Raičević saopštila je za “Dan” da se Zakonom o privremenom izdržavanju djece utvrđuju uslovi i postupak za ostvarivanje prava na privremeno izdržavanje djece, nadležnost i finansiranje, kao i osnivanje alimentacionog fonda, te druga pitanja vezana za privremeno izdržavanje.

– Zakonom je takođe predviđeno da se fond organizuje u okviru Ministarstva finansija, dok se sredstva obezbjeđuju, kako iz budžeta države, tako i na sedam drugih načina sadržanih u članu 29 pomenutog propisa. Kako je definisano, privremeno izdržavanje djetetu isplaćuje fond u mjesečnim iznosima za prethodni mjesec, i to posredstvom banke, na račun korisnika. Ministarstvo finansija u ovom trenutku radi na usklađivanju akta o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji, kojim će fond postati dio organizacione strukture i kojim će se obezbijediti najadekvatniji način funkcionisanja sistema alimentacije. Čim se obezbijedi funkcionalnost alimentacionog fonda, Ministarstvo finansija će osigurati modele finansiranja, kako bi se Zakon o privremenom izdržavanju djece u tom dijelu sprovodio u skladu sa predviđenom dinamikom – navodi Raičević.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor