Search
Close this search box.

“Ako bude formirana Vlada imaće krupni spoljnopolitički problem”

Raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora jedini je civilizovani i demokratski izlaz iz sadašnje situacije, rekao je programski koordinator Građanske inicijative (GI) “21. maj” Rade Bojović.

Bojović je, na konferenciji za novinare GI, kazao da će “protivustavna” Vlada, ako bude formirana u startu imati krupan spoljnopolitički problem.

“Da ne govorimo u unutrašnjoj delegitimizaciji. Ona neće moći da funkcioniše, a da odmah ne udari u spoljnopolitički zid, što zemlju gura u međunarodnu izolaciju i počinje da poprima oblike onoga što smo živjeli prije tri decenije”, ocijenio je Bojović.

On je kazao da nije realno, čak i ako se konstituiše, da “jedan takav politički nakazan eksperiment” može da potraje, već da je realnije da dođe do nove krize.

Bojović je podsjetio da, nezavisno od Vlade, treba da bude izabran Ustavni sud, bez kojeg nema izbora.

“Nijesam siguran da će aktuelna opozicija podržati izbor Ustavnog suda ako se vlada formira na ovaj način, a onda ta čitava stvar može da se riješi samo uz neku vrstu međunarodne arbitraže, koja će se opet okončati jedinim izlazom iz ove situacije, a to su izbori”, rekao je Bojović.

Na pitanje da li bi GI “21. maj” na tim izborima učestovala, on je odgovorio da su formirani kao asocijacija koja će emancipatroski i bez kalkulacija govoriti ono što misli.

“Nijesmo politička stranka i nama nijesu izbori prioritet. Izbori su skupa igračka. Ukoliko procijenimo da je značajno i da bi bilo dobro na njima učestvovati, ukoliko budemo imali resursa i sredstava, mi ćemo učestvovati”, rekao je Bojović.

Kako je kazao, Crna Gora je već pune dvije godine u stanju političkog, ustavno-pravnog i institucionalnog rasula, a primjetno se urušava sve što čini jedno društvo.

On je rekao da su stranke koje su prije dvije godine osvojile vlast za kratko vrijeme u unutrašnjoj politici prigrlile najlošije prakse bivšeg režima.

“Istovremeno, sve što je valjalo u spoljnoj politici dodatno je obesmišljeno, da bi Crna Gora danas bila na korak od zaustavljanja pregovora sa EU i postala neuvjerljiva članica NATO pakta”, rekao je Bojović.

Koordinator Omladinskog kluba GI “21. maj” Malik Kovačević kazao je da je za aktuelno stanje u društvu odgovorna i prethodna vlast, ali i ona koja je naslijedila i koja sada neuspješno vlada. On je kazao da je više nego jasno da je nova vlast preuzela i unaprijedila sve loše prakse stare vlasti i na taj način je Crna Gora ušla u duboku socio-ekonomsku i, u pojedinim aspektima, bezbjednosnu krizu.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor