Akcija za ljudska prava dostavila Đukanoviću i Abazoviću prijedloge za izmjenu odredbi Ugovora sa SPC

NVO Akcija za ljudska prava (HRA) dostavila je predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću i premijeru Dritanu Abazoviću predloge za izmjenu odredbi Ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom, koji je, podsjećaju, Vlada Crne Gore usvojila 8. jula 2022. godine pod nazivom “Temeljni ugovor između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve”.

U cilju pripreme za učešće u radnoj grupi, koja je bila najavljena, NVO Akcija za ljudska prava je, kako su saopštili, izradila ove predloge uz učešće naših pravnih savjetnika: Tatjane Gogić, advokata Veselina Radulovića i prof. dr Vesne Rakić Vodinelić.

“Naši predlozi predstavljaju argumentovani savjet pravnih stručnjaka kako da se usvojeni dokument uskladi sa pravnim poretkom Crne Gore i ni u kom smislu nemaju političku konotaciju”, ističu iz HRA.

Podsjećaju da je Vlada prilikom stupanja u ugovorne odnose ograničena Ustavom Crne Gore i zakonima, na osnovu člana 11 stav 3 Ustava.

“To znači da nije ovlašćena da se obavezuje drugačije od onoga što je propisano. Odredbe ugovora koje bi odstupile od važećeg pravnog okvira bile bi ništave, i kao takve ne bi koristile ni državi ni Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC)”, navode u saopštenju.

Iz HRA ističu da je u cilju zaštite ljudskih prava neophodno izmijeniti odredbe kojima se: “SPC garantuju javnopravna ovlašćenja; obećava da se bezbjednosne mjere u objektima i drugim prostorima u vlasništvu SPC neće primjenjivati bez saglasnosti crkvenih vlasti; ograničava pravo na obraćanje sudu u postupku donošenja odluka disciplinske prirode; vjersko obrazovanje predviđa na drugačiji način od zakona”.

Pored toga, kako dodaju,  smatraju da nema razloga preskočiti ni ozbiljne pravno-tehničke propuste na koje su, kako ističu iz HRA, ukazali u preambuli i u članovima ugovora, kao i da “nema opravdanja za ponavljanje ili parafraziranje prava i obaveza koje su već uređene zakonima”.

“Prilikom izrade predloga imali smo u vidu sporazume Crne Gore i zemalja u regionu sa vjerskim zajednicama, i to: „Temeljni ugovor između Crne Gore i Svete Stolice“, „Ugovor o uređenju
odnosa od zajedničkog interesa između Vlade Crne Gore i Islamske zajednice u Crnoj Gori“, „Ugovor o uređenju odnosa od zajedničkog interesa između Vlade Crne Gore i Jevrejske
zajednice u Crnoj Gori“, „Ugovor između Vlade Republike Hrvatske i Srpske pravoslavne crkve u Republici Hrvatskoj o pitanjima od zajedničkog interesa“, ,, Sporazum o pravnem položaju
Srbske pravoslavne cerkve“, „Sporazum med Republiko Slovenijo in Svetim Sedežem o pravnih vprašanjih“, „Osnovni ugovor između Bosne i Hercegovine i Srpske pravoslavne crkve“”, zaključuju u saopštenju.

izvor: cdm

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor