Agencija za zaštitu životne sredine: Jutros nema visokog nivoa zagađenja

Đukanović je navela da na kvalitet vazduha, pored zagađivača, dominantno utiču i vremenske prilike, kada imamo temperaturne inverzije zimi, kada je za očekivati veći nivo zagađenosti

U crnogorskim gradovima jutros nema visokih koncentracija štetnih PM čestica, što ne znači da će takvo stanje ostati i tokom dana, kazala je Gordana Đukanović iz Agencije za zaštitu životne sredine.

“Situacija je jutros značajno bolja trenutno su koncentracije takve da pokazuju da nema visokog nivoa zagađenja ni u jednom gradu, nešto malo u Nikšiću imamo povećanu koncentraciju PM čestica, ali u ostalim gradovima stuacija je za ove vremenske prilike i ovaj dio godine zadovoljavajuća. To ne znači da je prethodnih dana bilo tako, imali smo veoma visoke koncentracije posebno u sjevernom i centralnom dijelu države”, saopštila je Đukanović u Jutarnjem programu TVCG, piše portal RTCG.

Ona kaže da su visoke koncentracije PM čestica uglavnom karakteristične za popodnevne i večernje časove.

Đukanović je navela da na kvalitet vazduha, pored zagađivača, dominantno utiču i vremenske prilike, kada imamo temperaturne inverzije zimi, kada je za očekivati veći nivo zagađenosti.

Kvalitet vazduha u Crnoj Gori mjeri se u sva tri regiona države i to tokom 24 sata, kaže Đukanović. Ističe i da se u Crnoj Gori kvalitet vazduha mjeri po EU standardima.

Ona je navela da su PM 2,5 čestice značajno opasnije po zdravlje građana, od PM 10 čestice.

“PM 2,5 čestice mogu da dospiju u naše disajne puteve, ali mogu da dođu i do krvotoka. Hemijski sastav PM 10 i PM 2,5 čestica je takav da može, ne samo kratkoročno da utiče na naše zdravlje, nego i dugoročno može da izazove negativne efekte”, navodi Đukanović.

Te čestice su, kako kaže, posebno opasne za hronične bolesnike, ali i ostali građani moraju da budu oprezni.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor