Search
Close this search box.

AGENCIJA ZA ZAŠTITU KONKURENCIJE NAKON OSAM MJESECI PROVJERAVA DA LI JE DOSADAŠNJA POMOĆ PRIVREDI BILA ZAKONITA

Agencija za zaštitu konkurencije (AzK) pokrenula je ispitni postupak utvrđivanja usklađenosti državne pomoći dodijeljene na osnovu prvog i trećeg paketa pomoći privredi i naložila Generalnom sekretarijatu da privremeno obustavi dodjelu državne pomoći, s obzirom na to da postoji sumnja da je dodijeljena neprijavljena državna pomoć, suprotno pravilima postupka i načinu podnošenja prijave državne pomoći. Tim povodom juče su se oglasili iz Ministarstva ekonomskog razvoja (MER) i obavijestili privredne subjekte koji su korisnici programa za subvencije da će isplata subvencionisanih zarada za decembar biti realizovana poslije 20. januara, nakon što se steknu zakonski uslovi.

agencija za zaštitu konkurencije

Nakon ocjene prvog i trećeg paketa mjera, stvoriće se preduslovi za isplatu subvencija za decembar, kao i podrška planirana za prvi kvartal 2021. godine – naveli su iz MER-a, na čijem čelu je Jakov Milatović.

AzK je rješenje o pokretanju ispitnog postupka donijela na sjednici 5. januara, dok ga je na sajtu objavila nekoliko dana kasnije.

Prvi i treći paket socio-ekonomskih mjera donijela je Vlada na čijem čelu je bio Duško Marković. Krajem decembra, Vlada koju vodi Zdravko Krivokapić, donijela je odluku da se nastavi sa subvencijama na plate u decembru i ta mjera je vođena kao mjera u okviru trećeg paketa mjera.

U rješenju, koje su potpisali predsjednik Savjeta Agencije Miodrag Vujović i član tog tijela Novo Radović, nalaže se Generalnom sekretarijatu da u roku od 15 dana od prijema rješenja Agenciji dostavi informacije potrebne za ispitivanje usklađenosti državne pomoći i da privremeno obustavi dodjelu sredstava.

Prvi paket pomoći prethodna Vlada je donijela 19. marta, a treći paket mjera 23. jula. Iz Agencije su u rješenju donesenom 5. januara, osam, odnosno pet mjeseci, nakon usvajanja paketa pomoći privredi i građanima, napisali da su na osnovu javnih informacija došli do saznanja da je 19. marta Vlada donijela prvi paket pomoći, a 23. jula treći paket pomoći.

– Nakon izvršenog uvida u arhivu Agencije utvrđeno je da do dana donošenja ovog rješenja Agenciji nisu prijavljene navedene šeme državne pomoći na propisanom obrascu prijave uz koji se podnosi predlog akta i druga potrebna dokumentacija, kako je propisano članom 11. stav 1. zakona – piše u rješenju Agencije.

Prvi paket pomoći je podrazumijevao, između ostalog, odlaganje plaćanja doprinosa, moratorijume na kredite i jednokratnu pomoć penzionerima sa najmanjim primanjima, dok je u trećem, koji je tadašnja Vlada procijenila na 1,2 milijarde, bio nastavak subvencionisanja zarada za najugroženije kategorije, subvencija kamata na kredite…

Subvencije koje su date tim paketom važile su tri mjeseca, pa je polovinom oktobra prethodna Vlada subvencije produžila na još dva mjeseca, a nova Vlada krajem decembra odlučila da ih produži i za decembar, dok u međuvremenu radi na četvrtom paketu mjera pomoći privredi i građanima.

Iz Agencije su naveli da je nezakonita državna pomoć, pomoć koja je dodijeljena bez prethodne prijave ili prije odlučivanja Agencije o usklađenosti te pomoći sa zakonom, definisano je članom 5. stav 2. zakona.

– Akt o dodjeli državne pomoći se može prilikom donošenja, odnosno utvrđivanja, razmatrati samo uz ocjenu Agencije, propisano je zakonom. Dalje, članom 12. zakona zabranjuje se dodjela državne pomoći prije odlučivanja Agencije o usklađenosti državne pomoći sa zakonom. Posljedično, s obzirom na to da postoji sumnja da je na osnovu prvog paketa i trećeg paketa dodijeljena nezakonita (neprijavljena) državna pomoć, Agencija je, po službenoj dužnosti, pokrenula postupak kako bi ispitala raspoložive podatke i informacije i ocijenila usklađenost dodijeljene državne pomoći sa zakonom – piše u rješenju Agencije.

D.M.


Pripremaju nove mjere
Ministarstvo ekonomskog razvoja trenutno radi na pripremi četvrtog paketa pomoći privredi. Ministar Milatović je krajem decembra za „Dan” kazao da se nada da će te mjere podrazumijevati veće iznose subvencija na zarade, imajući u vidu da kriza dugo traje, da su privrednici i građani iscrpljeni i da je prvi kvartal tradicionalno najteži.
– U sklopu ovog paketa će se naći i kratkoročna pomoć za najugroženije kategorije ljudi, koji su na Zavodu za zapošljavanje i korisnici materijalnog obezbjeđenja. Ova podrška će se odnositi na prvi kvartal naredne godine, a hoće li se produžiti do polovine godine u istom intenzitetu, to ćemo da vidimo. U tom paketu će biti reflektovana pojačana pomoć, za djelatnosti kojima je zbog mjera Ministarstva zdravlja ograničena privredna aktivnost za vrijeme praznika – rekao je tada Milatović.

Izvor: Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor