Advokati uputili reagovanje Sudskom savjetu zbog najave ukidanja Osnovnog suda: Traže da se u Herceg Novi pošalju sudije

Advokati su reagovali povodom zasad još uvijek nepotvrđene informacije, ali izvjesnog saznanja da će Osnovni sud u Herceg Novom biti ukinut i da će njegove nadležnosti preuzeti Osnovni sud u KotoruPovodom, zasad još uvijek nepotvrđene informacije, ali izvjesnog saznanja da će Osnovni sud u Herceg Novom biti ukinut i da će njegove nadležnosti preuzeti Osnovni sud u Kotoru, hercegnovski advokati uputili su reagovanje Sudskom savjetu Crne Gore. Ukazuju i na problem nedostatka sudija i traže da se njihov broj upotpuni premještanjem iz drugih sudova. Podsjećaju da je članom 2 stav 1 tačka 20 Odluke o broju sudija u sudovima (Službeni list CG 25/15.62715. 47/16, 83/16. 79/2019) predviđeno da Osnovni sud u Herceg Novom ima predsjednika suda i šest sudija, ali i ukazuju da je, nakon odluke sa 10. sjednice Sudskog savjeta od 29. decembra 2022. godine, Osnovni sud u Herceg Novom ostao bez predsjednika suda i sa svega četvoro sudija, od kojih je jedna sudija na porodiljskom odsustvu.

– Navedeni broj sudija je ispod minimuma za zakonito odlučivanje, jer nisu ispunjeni uslovi za odlučivanje u vijeću po pravnim ljekovima na odluku sudije pojedinca tog suda. Dakle, ne mogu se formirati vijeća shodno odredbama Zakonika o krivičnom postupku, ni shodno odredbama Zakona o izvršenju i obezbjeđenju, što znači da nema minimuma procesa rada u postupcima koji su hitne prirode – ističu advokati sa sjedištem u Hercem Novom.

Potreba očigledna, izostaje raspoređivanje kadra

Advokati iz Herceg Novog naglašavaju da odlukom s prve sjednice Sudskog savjeta, održane 19. januara 2023. godine, od desetoro novoizabranih sudija nijedan nije raspoređen u Osnovni sud Herceg Novi. Na istoj sjednici odlučeno je i o raspisivanju internih oglasa za popunjavanje slobodnih mjesta u više osnovnih sudova, ali ne i za Osnovni sud u Herceg Novom.

– Prema navedenom, nije jasno zbog čega nema raspoređivanja sudija u Osnovni sud u Herceg Novom, kada postoji očigledna potreba. Osnovni sud u Herceg Novom obraćao se Sudskom savjetu, ukazujući na navedeni problem obavještenjem Višem sudu, uz ukazivanje da je u odnosu na tadašnje obavještenje deficit ativnih sudija u ovom momentu još veći – navodi se u dopisu.

Ukazuju i na to da u Herceg Novom 40 advokata ima svoje advokatske kancelarije, čije su odbrane i zastupanja prevashodno vezani upravo za postupke pred Osnovnim sudom u tom gradu.

– Politička opština Herceg Novi sastoji se od 27 katastarskih opština, u koje se ubrajaju i oni sa Luštice, a koji imovinski sporovi su veoma komplikovani i zahtjevni, pri čemu svi ti postupci spadaju u nadležnost Osnovnog suda u Herceg Novom. Stoga se obraćamo inicijativom da na osnovu člana 45 stav 1 Zakona o Sudskom savjetu i sudijama (Službeni list CG 11/2015 28/15 42/2018) raspišete interni oglas za dobrovoljno premještanje sudije iz jednog osnovnog suda u Osnovni sud u Herceg Novom, odnosno interni oglas za trajno dobrovoljno raspoređivanje u Osnovni sud u Herceg Novom, na osnovu člana 86 stav istog zakona, te ukoliko ima mogućnosti i za raspoređivanje po članu 85 istog propisa – da se usljed reorganizacije i smanjenja broja sudija u nekom drugom sudu, taj sudija rasporedi na rad u Osnovni sud u Herceg Novom, ili da se zbog potrebe ispomoći u ovom momentu sudija nekog drugog suda rasporedi na rad u navedeni sud. S inicijativom će biti upoznat i Osnovni sud u Herceg Novom – poručili su advokati iz Herceg Novog.

Izvor:DAN
NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor