Search
Close this search box.

Adrović i Žunić: Podrška i zaštita djece i porodica strateški prioritet Ministarstva rada i socijalnog staranja i UNICEF-a

Razvijanje i jačanje usluga podrške porodicama, razvijanje hraniteljstva i prevencija i zaštita djece od svih oblika nasilja i eksploatacije strateški su prioriteti oko kojih su se usaglasili ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović i vršiteljka dužnosti šefa predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Sabina Žunić na prvom zvaničnom sastanku koji je održan u ministarstvu.

Na sastanku je saopšteno da će UNICEF nastaviti da pruža podršku ministarstvu u reformi sistema socijalne i dječje zaštite u cilju boljeg unapređenja pokrivenosti, kvaliteta i održivosti osnovnih usluga, kao i na poboljšanju mjera zaštite djece od svih oblika nasilja i ekspolatacije.

Takođe, kako je saopšteno iz Ministarstva rada i socijalnog staranja, sagovornici su se saglasili da bi što prije trebalo preduzeti aktivnosti koje za cilj imaju smanjenje broja djece bez roditeljskog staranja u institucijama.

”Intenziviraćemo rad na smanjenju broja djece u institucijama kroz podršku biološkim porodicama kao i na razvoju hraniteljstva, sa posebnim akcentom na razvoju specijalizovanog hraniteljstva. Trenutno sprovodimo aktivnosti na izradi Strategije deinstitucionalizacije i uz eksperstku podršku UNICEF-a očekujemo da ona bude izrađena do kraja ove godine”, kazao je Adrović.

“Svako dijete treba porodicu. Zato je veoma važno da jačamo usluge podrške porodicama koje se nalaze u kriznim situacijama i time spriječimo izmiještanje djece iz biološke porodice. Ukoliko je u najboljem interesu da se dijete izmjesti iz porodice, potrebno je da bude smješteno u hraniteljsku porodicu, a ne u instituciju. U Crnoj Gori preko 100 djece je bez roditeljskog staranja, a među njima ima i djece sa smetnjama u razvoju. Sva ova djeca bi trebalo da žive u toplom porodičnom okruženju i u tom smislu, neophodno je jačanje sistema hraniteljstva. UNICEF je srećan da podrži ove napore Ministarstva”, istakla je vršiteljka dužnosti šefa predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gor Sabina Žunić.

Adrović je naglasio značaj zaštite djece od svih oblika nasilja i kazao da će poseban akcenat ministarstvo dati zaštiti djece od svih oblika nasilja i jačanju kapaciteta cantara za socijalni rad na zaštiti djece od porodičnog i drugih oblika nasilja. S tim u vezi, kako su naveli, jačaće se kapaciteti centara za socijani rad kroz povećanje broja voditelja slučajeva.

Ministarstvo i UNICEF pozdravili su odluku Vlade Crne Gore o obezbjeđivanju sredstava za dječji dodatak za svu djecu do 18. godina, kao veoma važnu finansijsku podršku porodicama, naročito porodicama koje žive ili su u riziku od siromastva.

izvor: CdM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor