Search
Close this search box.

Abazović u zvaničnoj posjeti Svetoj Stolici

Premijer Dritan Abazović boraviće od danas u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti Svetoj Stolici, na poziv poglavara Rimokatoličke crkve, pape Franja, saopšteno je iz Vlade.

Navodi se da su, nakon audijencije kod pape, planirani susreti sa državnim sekretarom, kardinalom Parolinom, kao i sa sekretarom za odnose Svete Stolice sa drugim državama, Pol Ričard Galagerom.

„Planirano je da Abazović sa delegacijom obiđe Apostolsku biblioteku, gdje će mu biti predstavljena dva manuskripta od istorijske važnosti za Crnu Goru“, kaže se u saopštenju.

Prvi je, kako se navodi, prepiska dukljanskog kralja Mihaila Vojislavljevića sa papom Grgurom VII, datirana 9. januara 1078. godine, dok je drugi original monumentalnog djela nadbiskupa Andrije Zmajevića “Ljetopis crkovni”, predat Vatikanu 1694. godine.

„Abazović če biti prvi državni zvaničnik Crne Gore kojem će biti predstavljena pomenuta dokumenta, otkrivena u prethodne dvije godine“, kazali su iz Vlade.

U saopštenju se navodi da će Abazović obići Vatikanski muzej, Sikstinsku kapelu, Vatikanske vrtove i Baziliku Svetog Petra.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor