Search
Close this search box.

56 godina od osnivanja OŠ ” Risto Ratković”

Osnovna škola “Risto Ratković” iz Bijelog Polja danas obilježava vrijedan jubilej, povodom čega prenosimo obraćanje Uprave te vaspitno – obrazovne ustanove, učenicima, nastavnicima i roditeljima.

Danas proslavljamo 56. rođendan naše škole u neobičnim okolnostima.

Tradicionalno, proslavljali smo uz bogat program koji su pripremali naši nastavnici i učenici, uz puno pjesme, igre i smijeha. Pandemija virusa COVID-19 nas je istjerala iz učionica, gdje pripadamo. Ipak, uz ogroman trud i zalaganje svih zajedno, učenika, roditelja i nastavnika uspjeli smo da prevaziđemo i ove probleme: usvojili smo planirano gradivo preko online platformi i postali informatički pismeniji.

Da se podsjetimo početaka: Osnovna škola „Risto Ratković“ u Bijelom Polju nastavlja svijetle tradicije prosvetiteljstva Druge osmogodišnje škole, koja je radila pod tim imenom od 1950. godine u prostorijama današnje škole „Dušan Korać“. Od aprila mjeseca 1964. godine ona počinje svoj novi život, kada se odvojila i preselila u novu školsku zgradu u naselju Nikoljac. Od 8. januara 1965. godine, Osnovna škola u Nikoljcu nosi ime zavičajnog pjesnika i pisca Rista Ratkovića. Pri školi radi jedno Područno odjeljenje – PO Pripčići. Nekada je ova škola brojala više od 1000 učenika (sedamdesetih godina prošlog vijeka). Poslјednjih godina broj učenika u školi se kreće od 450 do 500, sa kojima radi oko 50 uposlenih radnika.

„S pravom se može reći da je malo škola kao ova koja se može pohvaliti sa toliko stečenog znanja svojih učenika, sa toliko osvojenih prvih, drugih i trećih mjesta na raznim takmičenjima od lokalnog do međunarodnog nivoa. Novinar “Prosvjetnog rada“ je s pravom još 2008. godine ovu školu nazvao „Kućom entuzijasta i talentovanih đaka“, kaže mr Sreto Pavićević, v.d. direktor Škole.

Učenici i nastavnici ove škole i danas nastavljaju svoj zajednički trud i put u oblikovanju novih obrazovnih i duhovnih potencijala koji dosežu visoke nivoe. Iz ove škole potekli su učenici koji su kasnije postali veliki umjetnici pisane riječi, velikani raznih struka, profesori, doktori…

Poseban uspjeh je i to što je pružila osnovno školovanje vrhunskim sportistima, rekorderima, ne samo Crne Gore nego i mnogo šire, u određenim sportskim granama. Među uspjesima treba pomenuti i to da nema škole, čiji su učenici imali više štampanih radova iz „školskih“ klupa u različitim publikacijama i časopisima, od ove škole. Sa sigurnošću možemo tvrditi da su, ova škola i njeni učenici, povodom raznih manifestacija imali najveći broj druženja sa pjesnicima od svih bjelopoljskih škola.

Školi je, povodom jubilarnih trideset godina „Ratkovićevih večeri poezije“, 2000.god. uručena Povelja „Za uspješno angažovanje u realizaciji dosadašnjih večeri“.

Nije samohvalisavo reći da je iz klupa ove škole tokom 2016. godine potekao pjesnički prvjenac dječje poezije pod nazivom „Tragom pjesnika“, čija je promocija obavljena 31. maja 2016. godine u sali Centra za kulturu.

Rezultatima svoje prakse škola i njeni nastavnici su dobili društvena i radna priznanja, a sama škola je na najbolji mogući način našla svoje mjesto u društvenim preobražajima i izrasla u savremenu školu.
Vitrine i zidove holova ove ustanove krasi veliki broj diploma koje su učenici osvojili na raznim takmičenjima, kako na Opštinskim, tako i na Regionalnim, Državnim i Međunarodnim takmičenjima.
Tokom školske 2019/2020. godine naši učenici i nastavnici su bili uspješni. I ove godine na spisku nagrađenih iz Fonda za kvalitet i talente, našle su se naše učenice Hana Hadžibegović, učenica sedmog razreda i Katarina Dragović, učenica IX razreda, kao i nastavnice, Milena Kuč, nastavnica crnogorskog jezika i Vera Joksimović, nastavnica ruskog jezika.
Takođe, treba istaći i učenike koji su bili uspješni na likovnim i literarnim konkursima, kao i Državnim i Međunarodnim takmičenjima, a među njima se ističu:
• Blanka Čukić, učenica III razreda, osvojila je prvo mesto na Međunarodnom dječijem književnom konkursu, na temu „Zar je važno kolika je tatina plata”. Mentorka: Ljiljana Drpljanin
• Lejla Dizdarević, učenica III razreda, na Međunarodnom konkursu „Najljepša mama na svetu ‒ moja mama” u Vranju, osvojila je 1. nagradu za literarni rad. Na istom konkursu, Nina Božović, učenica III razreda, osvojila je nagradu za kreativni, likovni rad. Mentorka ovih učenica je Slobodanka Kuč.
• Savo Šarčević, učenik III razreda, na Konkursu „Moja ulica” u Herceg Novom, osvojio je specijalnu nagradu za likovni rad. Mentorka: Slobodanka Kuč.
Milica Marković, učenica IX razreda
• Drugo mjesto na Državnom takmičenju iz ruskog jezika
• Drugo mjesto na Međunarodnoj olimpijadi u znanju ruskog jezika kao stranog (za učenike i studente od 13 do 30 godina), u Sank Peterburgu
Dragović Katarina, učenica IX razreda
• Dobitnica nagrade iz Fonda za kvalitet i talente 2019. godine
• Učesnica Državnog takmičenja iz biologije
Nikolina Karišik, učenica IX rarzreda
• Učesnica Državnog takmičenja iz biologije

Dobitnici diplome “LUČA” su: Nikolina Karišik, Anđela Bogavac, Marijana Žujović, Valentina Bošković, Milica Marković, Sara Minić, Vuk Rakonjac, Katarina Dragović i Aleksandar Obradović.

Titulu Učenik generacije su dobile Milica Marković i Katarina Dragović, a titulu Sportista generacije Marko Rakonjac.

Pored tradicionalnog polaganja cvijeća na spomenik pjesnika i pisca Rista Ratkovića, odlučili smo da Dan škole obilježimo i tako što ćemo, ne po prvi put, učestvovati u jednoj humanitarnoj akciji. Članovi kolektiva će dio svojih primanja donirati opštinskoj organizaciji Crvenog krsta, koji će taj novac usmjeriti onima kojima je najpotrebniji.

Svim učenicima i članovima kolektiva želimo srećan Dan škole i da prvo školsko zvono dočekamo zajedno u đačkim klupama.

Uprava škole

Izvor: Vijesti iz Bijelog Polja

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor