33 godine od ubistva „afričkog Če Gevare“

Na današnji dan 1987.godine predsjednik Burkine Faso Tomas Izidor Noel Sankara je ubijen u svojo 37 godini. Socijalistički predsjednik Sankara je ubijen u vojnom puču, a koji je organizovan, kako se opravdano sumnja, uz pomoć SAD i Francuske.

Sankara je brzo stekao ljubav sopstvenog naroda prije svega zbog skromnog životnog stila, socijalističkog programa ali i ekonomskog prosperiteta koji je donio Gornjoj Volti, a koja će upravo pod njegovim mandatom promijeniti ime u Burkina Faso, kako bi se otarasila svog kolonijalnog nasleđa. Sankara će biti upamćen kao žestoki protivnik nacionalne elite, čiju je moć oduzeo, ali i borac protiv zapadnog imeprijalizma i neokolonijalizma, a u toj borbi će izgubiti život. Njegov životni stil, hrabrost i bespoštedna borba protiv neokolonijalizma i kapitalizma donijeće mu nadimak „afrički Če Gevara“.

Za četiri kratke godine svog mandata Sankra je:

  • Vakcinisao 2.5 miliona djece protiv meningitisa, žute groznice i boginja i to u samo nekoliko nedjelja.
  • Pokrenuo nacionalnu kampanju opismenjavanja koja je rezultirala povećanjem pismenosti od 13% na 73% i to u periodu od 1983 do 1987.
  • Izvršio redistribuciju zemlje od veleposjednika ka seljacima.
  • Posadio 10 miliona stabala čime je zaustavljeno širenje pustinje.
  • Postavljao žene kao više zvaničnike, podsticao i jačao pravo žena na rad.
  • Odbijao stranu pomoć vođen sopstvenim geslom „ko te hrani, taj te kontroliše“.
  • Izgrađene su brojne ceste i željeznice.
  • Rasprodao vladin vozni park koji su činili mercedesi, a reno 5 (najjeftiniji auto u Burkini Faso) proglasio za službeni.

Kako su Sankarine reforme sticale sve veću podršku u narodu, rastao je i broj njegovih protivnika koje oko sebe okupljala Francuska. Njihovo neprijateljstvo je kulminiralo vojnim pučem, kada su 12 oficira zarobile Sankaru, a zatim ga isjekle na komade i sahranile u neobilježenom grobu. Za njegovog naslednika je izabran Blez Kompaore koji će Sankarinu smrt opisati kao „nesrećan slučaj“.

Sankara: „Naša se revolucija vezuje na totalitet čovjekovog iskustva još od prvog daha čovječanstva. Mi želimo biti naslednicima svih revolucija u svijetu, svih borbi za oslobođenje naroda Trećeg svijeta.“

Izvor: Redfish

Prevod: Dragan Bošković

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor