Search
Close this search box.

Žugić za godinu zaradio preko 77.000 eura

Guverneru Narodne banke su na ime povraćaja više uplaćenih doprinosa u julu ove godine u tri navrata isplaćeni iznosi od 6.587,84, 3.733,12 i 219,60 eura

Guverneru Centralne banke Crne Gore (CBCG) Radoju Žugiću isplaćeno je 10.540,64 eura na ime povraćaja više uplaćenih doprinosa, pokazuju podaci dostavljeni Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK). Njemu je novac isplaćen u julu ove godine i to kroz tri isplate u iznosima od 6.587,84, 3.733,12 i 219,60 eura. Žugić je ovaj prihod prijavio u skladu sa obavezom propisanom Zakonom o sprečavanju korupcije, kojim je propisano da je svaki javni funkcioner dužan da prijavi svaku promjenu u imovini u iznosu većem od 5.000 eura.

Odani Đukanovićev kadar

Radoje Žugić obavlja funkciju guvernera Centralne banke od 2016. godine, a prije tog imenovanja u Skupštini u kojoj je većinu imao DPS i njihovi koalicioni partneri, nakratko je bio savjetnik tadašnjeg predsjednika Vlade Crne Gore Mila Đukanovića.

U Đukanovićevoj vladi je bio ministar finansija, a u izvršnu vlast je došao iz Centralne banke Crne Gore. Prije toga je od 2004. do 2010. godine bio direktor Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, a i tu je došao sa mjesta zamjenika generalnog direktora Centralne banke Crne Gore za poslove platnog prometa. Žugić je bio i direktor Zavoda za obračun i plaćanja, filijala Podgorica, kao i sekretar Direkcije javnih prihoda Crne Gore i finansijski direktor Auto-moto saveza.

Prema podacima iz godišnjeg izvještaja o imovini i prihodima, Žugić je u 2021. godini na osnovu plate, koja je mjesečno u prosjeku bila oko 4.700 eura i drugih prihoda u Centralnoj banci i od povraćaja poreza za raniji period ostvario ukupan prihod od 77.199 eura, od čega oko 65.000 iz CBCG. Osim plate od oko 4.700 eura, Žugić je imao nadoknade od 200 do 400 eura u zavisnosti od mjeseca, ali i fiksnih 700 eura od rada u Savjetu za finansijsku stabilnost.

Guverner CBCG, kojeg je predsjednik države Milo Đukanović ponovo predložio za novi mandat iako pojedini ekonomisti i predstavnici partija smatraju da njim treba da se bavi tužilaštvo, a ne Skupština koja bi mogla da mu da mu povjeri ovu funkciju, nije dao dozvolu da mu Agencija za sprečavanje korupcije kontroliše stanje u bankama i drugim finansijskim institucijama.

Pravo na povraćaj preplaćenih doprinosa obveznici imaju na osnovu Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje i Pravilnika o usklađivanju iznosa najviše godišnje osnovice za plaćanje doprinosa. Najviša godišnja osnovica iznosi oko 55.000 eura. Poreski obveznici imaju pravo na povraćaj doprinosa uplaćenih na ukupnu godišnju osnovicu koja prelazi navedeni maksimalni iznos. Prema Pravilniku o načinu i postupku povraćaja više plaćenih doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, koji je dostupan na sajtu Poreske uprave, povraćaj više plaćenih doprinosa vrši se po isteku kalendarske godine za prethodnu, na osnovu podataka o uplaćenim doprinosima koje je obveznik plaćanja doprinosa dostavio nadležnom poreskom organu.

Potraživalac preplaćenih doprinosa za to podnosi zahtjev nadležnom poreskom organu.

– Povraćaj više plaćenog doprinosa vrši se u roku od 30 dana od dana odlučivanja o zahtjevu za povraćaj više plaćenih doprinosa. Ako osiguranik ostvaruje pravo na povraćaj više plaćenih doprinosa po više osnova osiguranja, povraćaj više plaćenih doprinosa se vrši po osnovu osiguranja za koje su plaćeni doprinosi nakon ostvarenja najviše godišnje osnovice. Ako više isplatilaca ima pravo na povraćaj više plaćenih doprinosa, povraćaj više plaćenih doprinosa se vrši isplatiocima koji su izvršili uplatu doprinosa nakon što je osiguranik ostvario najvišu godišnju osnovicu, srazmjerno preplaćenom iznosu – navodi se u pravilniku.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor