Search
Close this search box.

Zmije mogući izvor koronavirusa, dva kineska grada u izolaciji

Kineska kobra, vrsta otrovnice, mogla bi da bude originalni izvor novootkrivenog koronavirusa, tvrde naučnici. Svjetska zdravstvena organizacija nastavlja zasijedanje na kome bi trebalo da odluči da li epidemija tog virusa predstavlja vanrednu situaciju na međunarodnom nivou. Dva kineska grada u izolaciji. Do sada je umrlo 25 osoba, a skoro 600 je zaraženo.

Bolest je prvi put zabilježena krajem decembra 2019. godine u Vuhanu iz koga se velikom brzinom proširila najprije u Kini, a zatim i u mnogim drugim zemljama, uključujući SAD.

Prvi slučajevi koronavirusa zabilježeni su kod radnika ili kupaca na lokalnoj pijaci, gdje se osim živog mesa, prodaju i životinje poput ptica, magaraca, ovaca, svinja, kamila, lisica, jazavaca, pacova, ježeva i gmizavaca, prenosi Si-En-En.

Naučnici smatraju da je virus prešao sa životinja na pijaci na čovjeka, a tu teoriju zasnovali su na poređenju genetskih uzoraka koronavirusa sa svim poznatim koronavirusima, uz pomoć proteinskih kodova i otkrili da je proteinski kod najnovijeg virusa najsličniji koronavirusu od koga obolijevaju zmije.

Zmije najčešće u divljini love slijepe miševe, a prema izvještajima, zmije i to vrsta tajvanskih, odnosno kineskih kobri, prodavale su se na pijaci u Vuhanu.

Time se, kako se navodi, povećava mogućnost da je virus sa slijepih miševa prešao na zmije, a zatim na ljude.

Ipak, i dalje je nepoznanica kao je virus mogao da se primi i kod hladnokrvnih i kod toplokrvnih bića.

Autori izvještaja i drugi istraživači moraju da provjere porijeklo virusa laboratorijskim eksperimentima, a prvo je potrebno da se djelovi virusa iz zmija prouče.

Tajvanske zmije iz grupe kobri su veoma otrovna vrsta zmije, karakteristična za centralnu i južnu Kinu.

Vuhan i Huangang u izolaciji

U pokušaju da zaustave širenje virusa, kineske vlasti su uvele privremenu zabranu javnog prevoza u gradu Vuhanu, koji ima 11 miliona stanovnika.

Stanovnicima Vuhana se savjetuje da ne napuštaju grad, i to u trenutku kada milioni Kineza putuju kući pred lunarnu Novu godinu.

Slične mjere uvedene su i u Huangangu, gradu koji ima šest miliona stanovnika.

Virus se proširio i na druge djelove Kine, a više slučajeva je zabilježeno u drugim zemljama, uključujući i SAD. Do sada je umrlo 25 osoba, a skoro 600 je zaraženo.

Izvor:CDM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor