ZIKS ponovo zatvoren za posjete rodbine i advokata zbog kovida

Posjeta nema, a istovremeno svakodnevno iz spoljnjeg svijeta u UIKS ulaze službenici, kazao nam je jedan od sagovornika koji je želio da ostane anoniman.

 

 

Nije prošlo ni šest mjeseci od kako je uprava spuškog zatvora poslije duže pauze odobrila posjete zatvorenicima, koje su bile obustavljene zbog pandemije korona virusa, a ta zabrana je ponovo stupila na snagu nekoliko dana prije novogodišnjih praznika.

Portparol ZIKS-a Nebojša Janković potvrdio je ovu informaciju, a prema našim nezvaničnim saznanjima, zabrana posjeta rodbine i advokata trajaće do 12. januara.

Poslednja u nizu mjera koju su donijeli Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti i Ministarstvo zdravlja bila je naredba o preduzimanju seta privremenih mjera na zaštiti građana od širenja korona virusa. Jedna od tih mjera odnosi se na Upravu za izvršenje krivičnih sankcija i njome su zabranjene posjete licima lišenim slobode, ali ona nije podrazumijevala advokate i sudske vještake, koji su mogli ući u zatvor po odluci suda.

– Uprava za izvršenje krivičnih sankcija i Institut za javno zdravlje preduzimaju aktivnosti u cilju stvaranja uslova za omogućavanje ostvarivanja prava na posjete licima lišenim slobode – saopšteno je tada iz UIKS-a.

Više osuđenika i članovi njihovih porodica više puta su reagovali, tvrdeći da su im mjesecima uskraćena prava na posjete i da se ta odluka ne mijenja iako je u međuvremenu ukinuta većina privremenih mjera koje su bile na snazi od početka epidemije kovida-19 u Crnoj Gori.

– Trpimo veoma tešku situaciju, i mi kao porodice i oni koji su unutra. Posjeta nema, a istovremeno svakodnevno iz spoljnjeg svijeta u UIKS ulaze službenici – kazao je jedan od naših sagovornika koji je želio da ostane anoniman.

Krajem marta prošle godine, NKT i UIKS zabranili su osuđenicima koji koriste pogodnosti vikenda u krugu porodice da izlaze iz zatvora dok ne prođe opasnost od korona virusa, a donijeta je odluka da se onima koji su iza rešetaka novac može uplaćivati samo preko pošte.

Izvor: dan.co.me

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor