Search
Close this search box.

Zeković: U Vijeću za nacionalnu bezbjednost neophodne kadrovske promjene

Aktivista za ljudska prava i član društvenog i nadstranačkog pokreta Građanska inicijativa 21. maj Aleksandar Saša Zeković smatra da su u Vijeću za nacionalnu bezbjednost neophodne kadrovske promjene.

“Predsjednik Vlade Dritan Abazović, koji je i predsjednik Vijeća za nacionalnu bezbjednost, treba da razmotri dalje angažovanje Jelene Maraš na poziciji sekretarke tog značajnog tijela koje vrši usmjeravanje i koordinaciju rada organa koji čine obavještajno bezbjednosni sektor”, istakao je Zeković.

On tvrdi da Maraš ne posjeduje dozvole za pristup tajnim podacima bez obzira da li se radi o kategoriji strogo tajno, tajno ili povjerljivo što je suštinski ograničava da obavlja ovu funkciju koja podrazumiujeva ne samo tehničku pripremu sjednica već i prisustvo i praćenje istih kao i obradu materijala iz bezbjednosno-obavještajne djelatnosti.

“Imajući u vidu činjenicu da se na današnjoj sjednici diskutuje i o nacionalnim prioritetima protiv teškog i organizovanog kriminala Maraš ne bi smjela da prisustvuje i da sjedi na sjednici Vijeća za nacionalnu bezbjednost jer postoji realna pretpostavka da se pomenu i određeni podaci kojima ona nema pristup. Dakle, ukoliko se pominje bilo koji tajni podatak, Maraš mora da napušti sjednicu. Cjelishodno je da se za sekretara ili sekretarku Vijeća imenuje osoba koja će zadovoljavati sve uslove neophodne za pristup tajnim podacima, koja je bez poslovnih ili ideoloških konekcija sa strukturama i pojedincima koji pripadaju i organizovanom kriminalu i koja se čvrsto drži bezbjednosne kulture”, poručuje Zeković.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor