Zbog prijetnje štrajka Lufthanza za sjutra otkazala gotovo sve letove u Njemačkoj

Prva evropska vazduhoplovna grupa Lufthanza otkazala je za sutra gotovo sve letove u Njemačkoj zbog štrajka svog zemaljskog osoblja u toj zemlji, saopštila je kompanija u već napetoj situaciji za evropski aviosaobraćaj.

Ilustracija  Ilustracija (Foto: pixabay.com)

Pogođeno je više od 130.000 putnika na gotovo hijadu dolaznih i odlaznih letova na dva glavna aerodroma, u Frankfurtu i Minhenu, navela je njemačka kompanija dan posle poziva sindikata Verdi na štrajk vezan za pregovore o platama.

Sindikat usluga je u ponedeljak objavio da će se održati štrajk od 3.45 ujutro u sredu do 6.00 u četvrtak da bi se „povećao pritisak“ na upravu. Sindikat traži povećanje plata od 9,5 odsto.

Štrajk se odnosi na zemaljsko osoblje koje radi na održavanju letjelica ali takođe i operatora vozila za pomjeranje aviona, neophodnih za dobro funkcionisanje aerodroma, što znači da će imati ogroman uticaj, navela je Lufthanza.

Kompanija će otkazati ukupno 678 letova u Frankfurtu i 345 u Minhenu od kojih 47 već od danas.

„Uticaj štrajka može da dovede do otkazivanja i kašnjenja u četvrtak i petak“, navela je kompanija.

Štrajk se organizuje u jeku turističke sezone i nekoliko dana pred početak školskog raspusta u dvije južne oblasti u Njemačkoj i u vrijeme kada su putnici već nedeljama suočeni sa dugim čekanjima na aerodromima i nizom otkazanih letova zbog manjka osoblja.

Od ukidanja zdravstvenih restrikcija početkom godine aviokompanije i aerodromi imaju teškoće da odgovore na veliki porast tražnje posle dvije godine usporenog saobraćaja tokom kojih je sektor izgubio brojne zaposlene.

Trenutno nedostaje 7.000 zaposlenih u njemačkom vazduhoplovnom sektoru, prema studiji ekonomskog insstituta IW, objavljenoj krajem juna.

Lufthanza je već otkazala oko 6.000 letova ovog ljeta dok frankfurtski aerodrom namjerava da planski smanji broj letova da bi dodatno stabilizovao poremećene operacije.

izvor: rtcg

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor