Završena izložba “Narodne nošnje Crne Gore – Bogatstvo različitosti”

Izložba  “Narodne nošnje Crne Gore – Bogatstvo različitosti” u organizaciji KUD „Boka” u galerijskom prostoru JU Muzej i galerija Tivat, uspješno je završena sredinom januara.

Izložba viskokvalitetnih replika originalnih kostima, kao i pojedinih originalnih elementa starih više od 100 godina, zajedno sa nakitom, oružjem i rekvizitima, bila je poklon Opštini Tivat povodom Novembarskih dana, a zbog velikog interesovanja je značajno produžena u odnosu na prvobitni plan. Prema dostupnim podacima, “Bogatstvo različitosti” doživjelo je više od 1.000 posjetilaca, a programski sadržaj dodatno je bogaćen brojnim aktivnostima usmjerenim na iskustveni doživljaj našeg kulturnog nasljeđa.

U sklopu projekta održana je promocija šestog izdanja Godišnjih novina KUD „Boka”. Riječ je o časopisu informativno – edukativnog karaktera u kojem se bilježe i čuvaju od zaborava najznačajniji trenuci “Boke” iz minule godine, a bazira se na promociji folklora, aktivizma u zajednici kao i dobrih praksi u radu sa djecom i mladima.

Naročito interesovanje privukla je akcija „Obuci tradiciju” – jedinstvena prilika za sve ljubitelje narodne nošnje i folklora da neposredno, uživo osjete tradiciju, fotografišući se u kostimima iz bogatog fundusa KUD „Boka”. Tim povodom je obezbijeđen tim podrške za oblačenje crnogorske ili bokeške nošnje, profesionalnu frizuru i šminku, nakon čega su profesionalni fotografi Turističke organizacije Tivat obavili snimanje u galerijskom prostoru JU Muzej i galerija Tivat. Pedesetak učesnika prijavljenih na javni poziv su, iako se možda ne bave folklorom, oblačeći kostim po želji doživjeli osjećaj koji narodna nošnja budi u svima nama i tako ostvarili želju da kreiraju uspomenu, dobivši na poklon profesionalnu fotografiju.

Realizacijom niza grupnih posjeta, kako od strane organizatora tako i od strane obrazovnih ustanova i drugih organizacija, djeca su imala priliku da prošire svoja znanja i stvaralački se izraze na brojnim kreativno-edukativnim radionicama, uz profesionalno vođenje stručnih radnika Muzeja – Zorana Krute i Mirele Slovnikar.

Navedene aktivnosti doprinijele su ostvarivanju cilja projekta koji je podrazumijevao kreiranje prilika za neposredni doživljaj tradicije i kulturnog bogatstva naše države. “Vjerujemo da ćemo izložbu ponoviti i u toku ljetnjih mjeseci, i na taj način omogućiti i turistima i brojnim posjetiocima našeg grada da sami bliže osjete bogatstvo naše kulture” – zaključuju iz Uprave KUD-a.

U znak zahvalnosti na gostoprimstvu i uspješnoj saradnji, KUD “Boka” je poklonila kreirane montažne djelove za izlaganje odjevnih predmeta Javnoj ustanovi Muzej i galerija Tivat.

Izložba “Narodne nošnje Crne Gore – Bogatstvo različitosti” je realizovana u organizaciji Kulturno-umjetničkog društva “Boka” u saradnji sa JU Muzej i galerija Tivat, uz finansijsku podršku Opštine Tivat.

 

Autor: Tamara Vučinović

Izvor: Tivat radio

 

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor