Završena arheološka iskopavanja ostataka hadži Danušine džamije

Završena su arheološka iskopavanja u centru Bijelog Polja gdje su prilikom pripreme za izgradnju fontane pronađeni ostaci hadži Danušine džamije iz 18. vijeka. O daljoj zaštiti i valorizaciji nalazišta odlučivaće nadležne institucije.

Pred kraj Drugog svjetskog rata, u bombardovanju Bijelog Polja, nestala je i hadži Danušina džamija. Ostaci vjerskog objekta iz 18. vijeka otkriveni su u centru grada tokom radova na gradskoj dinamičkoj fontani. Na lokalitet su stigli arheolozi i počelo je iskopavanje ostataka drevne građevine.

Nakon mjesec i po istraživanja došlo se do pouzdanih saznanja.

“Za sada imamo i potvrđene njene pozicije, kompletne gabarite samo u nivou temelja, ostatke poda koji je izgrađen od lokalnog kamena”, kaže Marija Jabučanin, arheološkinja Centra za konzervaciju.

Zanimljiva su otkrića ostataka unutrašnjosti hadži Danušine džamije.

„Unutrašnji zidovi su bili bojene u svijetlo plavim i zelenim tonovima, a ostatci crvenih šara koje smo sporadično prnalazili na malteru ukazuju da je ona možda imala i neke arabeskne motive”, navodi Jabučanin.

Iskopavanja na gradskom trgu su završena. Stručni tim Centra za konzervaciju i arheologiju potpomognut volonterima Medžlisa islamske zajednice i radnicima komunalnog preduzeća “Lim” raščišćavaju teren. Završna faza obuhvata preventivnu konzervaciju.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor