Iz Plava poručeno: Sačuvati Lim po svaku cijenu, nastaviti izgradnju deponije na sjeveru

Zaključeno je da inspekcijski organi i komunalna policija treba da uvedu oštrije mjere kaznene politike, prema svim počiniocima neleganog odlaganja otpada na obalama Lima.U Plavu je obilježen 14. mart Međunarodni dan rijeka, kroz Međunarodnu Konferenciju o rijeci Lim na temu „Kako zaštiti rijeku Lim od Plavskog jezera do Drine“. Učestvovao je i potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković i predsjednici i predstavnici Opština u Crnoj Gori, Srbiji i entiteta RS, kroz koje prolazi rijeka Lim, međunarodnih organizacija, sportskih ribolovnih društava, udruženja iz tri države, predstavnika Uprave voda, Agencije za zaštitu životne sredine, direktorata za ribarstvo i dr. je pokazao, da su svi zainteresovani da zajednički vrate ovu rijeku tamo gdje joj je mjesto, među najčistijim rijekama u Evropi.

– Na Konferenciji je dogovoreno da u narednom periodu potpredsjednik Vlade Crne Gore i Ministar poljoprivrede,šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković, organizuje u Crnoj Gori međuvladin sastanak, na kojemu će se pozvati predstavnici Vlade Srbije, BIH i entiteta RS, i na kojemu će se nastaviti dijalog o rijeci Lim, koji je započet na sastanku 2021.godine. Takođe je dogovoreno da Opština Priboj organizuje međuopštinski sastanak predsjednika opština iz Crne Gore, Srbije i RS, kroz koje prolazi rijeka Lim, na kojem će dogovoriti zajedničke aktivnosti u cilju zaštite rijeke. Donijeti su i zaključci, kroz koje su predložene mjere, kako zaštiti rijeku Lim od Plavskog jezera do Drine, kaže Almir Mekić, izvršni direktor organizatora NVO Euromost iz Bijelog Polja, dodajući da je jednodušan zaključak da Lim treba sačuvati po svaku cijenu.

Zaključci su da Joković u Vladi Crne Gore organizuje sastanak na temu problema otpada na rijeci Lim, na kojem će pozvati ministarku zaštite životne sredine u Vladi Srbije, ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, ministra prostorno uređenje, građerinarstvo i ekologiju entiteta Republike Srpske, kao i Ministarku ekologije, prostornog planiranja i urbanizma u Vladi Crne Gore.

Zatražiti od Vlade Crne Gore da pod hitno opredijeli sredstva i nastavi sa projektom, izgradnje regionalne deponije na sjeveru Crne Gore, da predsjednici Opština kroz koje prolazi rijeka Lim formiraju u svojim Opštinama radne grupe za zaštitu rijeke Lim, u koje bi ušli predstavnici opštinskih inspekcijskih nadžora, državnih inspekcijskih nadžora, Uprave policije, kao i predstavnici civilnog sektora.Radna grupa bi uradila plan kako zaštiti rijeku Lim i pratila sve aktivnosti na terenu, kada se tiče rada inspekcijskih organa, ujedno obavještavala javnost o svim preduzetim aktivnostima u cilju zaštite rijeke Lim, istakao je Mekić.

Takođe, zaključak je da inspekcijski organi i komunalna policija uvedu ostrije mjere kaznene politike, prema svim počiniocima neleganog odlaganja otpada na obalama Lima. Da se uzme primer Uprave šuma i sve informacije kada se tiče sprovođenja kaznenih mjera, o​​​​​bjavi javno na sajt te Opštine u rublici inspekcijskih organa i komunalne policije, sa inicijalima počinioca i mjestu na koje je nelegalno odložena otpad.

– Da se obezbijedi Komunalnoj policiji dronovi,sa kojim će pratiti iz vazduha stanje na terenu i evidentirati počinioce, koji će obilaziti samo teren obala Lima i preduzimati mjere prema svim počiniocima, da opštine obezbijede preko svojih komunalnih preduzeća svim mjestima koja se nalaze pored rijeke Lim dovoljan broj posuda za odlaganje ortpada.I da se zabrani bacanje bilo kakvog građevinskog otpada na obalama rijeke Lim, zaključeno je na konferenciji.

Ovaj tekst se finasira od sredstava odobrenih od Ministarstva kulture i medija kroz Fonda za podsticanje Plularizma i raznovrsnosti medija

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor