Search
Close this search box.

Zaposlenima u Bolnici Meljine produžen ugovor o radu još 15 dana

Za sada svi u Bolnici normalno rade, iako je ogromno nezadovoljstvo i plata za decembar još nije primljena. Na internom odjeljenju je 17, na hirurgiji 10 pacijenata, a u porodilištu 10 porodiljaNiko od 150 zaposlenih u OB Meljine u stečaju nije se javio na konkurs OB Kotor, kojim za 59 njih nije predviđeno radno mjesto i ostaju bez posla. Stečajni upravnik Miloš Popović informisao je menadžment i osoblje da se njihovi ugovori po osnovu stečaja produžavaju još 15 dana, javlja Novski portal.

Radnici su ogorčeni, ali posvećeni pacijentima kojih je blizu 40 na odjeljenjima hirurgije, internog i u porodilištu.

“Moguće da su se po nekim nezvaničnim informacijama prijavili na konkurs samo neki zaposleni koji su bili pod disciplinskim postupkom. Ali sve i da se javilo nekoliko njih to ne znači da Bolnica može da funkcioniše. Zapravo, kako god tumačili iz Vlade, istina je da oni ovim konkursom gase Bolnicu Meljine. Jer, za preuzimanje Bolnice u punom kapacitetu, kako su to na svim sastancima najavljivali, nije potreban konkurs za radnike”, kaže za Novski portal predsjednica Sindikata, Slavica Drobnjak.

Ona je kategorična da konkurs treba poništiti i preispitati način pripajanja OB Kotor, jer svi radnici moraju biti preuzeti, a kasnije treba vidjeti da li ima tehnološkog viška.

“Mora se napraviti socijalni program. Ne mogu radnici za 24 sata da ostanu bez posla, bez razgovora o prekvalifikacijama ili bilo čemu drugom. Zar je tako lako otpustiti i poslati na ulicu 60 radnika, među kojima su samohrane majke, supružnici sa više djece… Ne može tako!”, ističe.

Ako bi se u praksi prema raspisanom oglasu primjenila nova organizacija Bolnice, niti jedno odjeljenje ne bi imalo glavnu sestru.

“Donose ovako rigoroznu odluku koja nema nikakvo utemeljenje i namjeru da se sačuva Bolnica, već da se ona pretvori u ambulantu. Ne može biti održiva bolnica sa dva hirurga i 3 sestre. Nema hirurgije bez kompletne hirurške ekipe. Nema tog ginekologa koji može kako oni misle reći koja je porodilja hitan slučaj da ostane u porodilištu u Meljinama, a koja nije pa da je pošalju u Kotor. Ko će da prati bebu ili trudnicu koja ide za Kotor ako nema pedijatrijskih sestara? Ukidati porodilište i da Novljani opet budu Kotorani, Cetinjani, Podgoričani, da se rađaju pored sopstvenog u porodilištima drugih gradova, je apsurd”, tvrdi Dronjak.

Za sada svi u Bolnici normalno rade, iako je ogromno nezadovoljstvo i plata za decembar još nije primljena. Na internom odjeljenju je 17, na hirurgiji 10 pacijenata, a u porodilištu 10 porodilja.

Za očekivati je da danas menadžment i Sindikat dobiju više informacija oko daljih koraka.

Izvor:DAN

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor