Zabranjeno korišćenje maloljetnika u političke svrhe

Agencija za elektronske medije (AEM) apelovala je na političke subjekte i potvrđene kandidate da ne koriste maloljetnike u političke svrhe.

„Agencija za elektronske medije (AEM) podsjeća crnogorske emitere da je članom 21 Pravilnika o programskim standardima zabranjeno korišćenje maloljetnika u političke svrhe“, navodi se u saopštenju.

Napominju da je Pravilnikom definisano da je maloljetnik lice do 18 godina starosti.

„U cilju efikasne primjene standarda, ističemo da se navedena zabrana odnosi na oglase, ali i druge sadržaje, a koji mogu sadržati direktno prikazivanje maloljetnika u kontekstu političke promocije. Zabrana se odnosi na korišćenje snimaka ili fotografija maloljetnika, nezavisno od toga da li je roditelj ili staratelj dao saglasnost za učešće maloljetnika u sadržaju kojim se vrši politička promocija, kao i u slučajevima kada je riječ o djeci kandidata čija se promocija vrši“, navode iz AEM-a.

Ističu da se izuzetak može odnositi na snimke političkih okupljanja ili izbornih konvencija u kojima se u širokim kadrovima prikazuju anonimni pripadnici javnosti, među kojima mogu biti maloljetnici, ukoliko navedeni snimci ne sadrže direktna kadriranja maloljetnih lica, i ukoliko prikazivanje maloljetnika nije moguće izbjeći.

Iz AEM-a podsjećaju da se saglasno Pravilniku o pravima i obavezama emitera tokom kampanje za izbore političko oglašavanje ne smije emitovati 15 minuta prije/nakon ili u toku emitovanja sadržaja namijenjenog maloljetnicima.

Agencija apeluje na političke subjekte i potvrđene kandidate, da sadržaje namijenjene političkom predstavljanju i oglašavanju, prilagode na način da navedeni standard bude poštovan.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor