Search
Close this search box.

Za deset godina broj osnovaca u Beranama smanjen za 435

Podaci govore da je u opštini Berane ukupno 2.819 osnovaca,a da ih je prije deset godina u osam osnovnih škola bilo 3.254Da migraciona kretanja i pad nataliteta potresaju Berane ukazuje i podatak da ova opština iz godine u godinu broji sve manje učenika i da je broj umrlih stanovnika veći u odnosu na broj rođenih. Podaci govore da u Crnoj Gori trenutno ima 70.158 osnovaca, od čega u sjevernoj regiji 15.807, a u opštini Berane 2.819. Prije deset godina u osam osnovnih škola u Beranama bila su upisana 3.254 učenika što znači da ih je danas 435 manje. Manje ih je za 63 i u odnosu na školsku 2020/21 kad ih je bilo 2.882. I srednje škole u Beranama, kojih ima četiri, bilježe manji broj đaka u odnosu na minili period. Trenutno nastavu u Beranama pohađa 1.569 srednjoškolaca, dok ih je prije dvije godine bilo 1.746, ili 177 više. Beranske osnovne škole trenutno imaju 18 područnih odjeljenja, dok ih je prije tridesetak godina bilo duplo više. Posebno alarmantna situacija je na seoskom području.

Ništa od univerzitetskog centra

Obećanja da će Berane, izgradnjom modernog objekata Doma učenika i studenata, postati univerzitetski centar na sjevreu Crne Gore takođe su ostala mrtvo slovo na papiru. Danas u Beranama postoji samo Visoka medicinska škola, dok su minulih godina ukinuti Fakultet za saobrajaj i komunikacije, odsjek studija engleskog jezika, odsjek učiteljskog fakulteta, kao i odsjek Studija primijenjenih račuenara. Takođe, nije došlo do otvaranja pojedinih fakulteta, kao što je Fakultet za biofarming iako je to godinama najavljivano.

-Nažalost Univerzitetski centar u Beranama nije zaživio jer država nije pokazala dovoljno razumijevanja prema ovom pitanju, što je dodazatno uticalo da se mladi ljudi iseljavaju iz naše opštine – naglasili su iz NVO “Zauvijek mladi”.

Tako se u pet osnovnih seoskih škola na području Berana prošle godine nalazilo samo 28 prvaka. Nastavu u osnovnoj školi u Šekularu trenutno pohađa svega 30 đaka, od čega samo jedan prvak, iako je prije pet decenija ova obrazovna ustanova brojala oko 400 učenika. Osmogodišnja škola koja broji jednog prvaka je i ona u beranskom selu Štitari. Nastavu u ovoj ustanovi pohaćaju 23 đaka, dok je taj broj prije tri decenije bio oko 150. Osnovna škola u Lubnicama, koja je udaljena od Berana svega desetak kilometara, od nekadašnjih 500 đaka svedena je na 23 učenika, od kojih su tri prvaka. Ključ je stavljen u vrata četvororazredne osnovne škole u beranskom selu Kaludra, koja je 1972. godine brojala 105 đaka, dok su brojni školski objekti u udaljenim selima porušeni ili prepušteni propadanju.

Predsjednik opštine Berane Vuko Todorović ističe da se radi o zabrinjavajućim podacima i da država mora donositi posebne mjere za stimulisanje nataliteta i zaustavljanje migracionih kretanja.

-Trenutni podaci o broju učenika opominju jer iz godine u godinu imamo sve manje đaka u školskim klupama. Ako tome dodamo da imamo sve veći broj umrlih od broja rođenih i da se u takvim okolnostima svaki peti stanovnik naše opštine nalazi na birou rada onda to samo po sebi govori da država mora mijenjati strategiju razvoja sjevrenog regiona. Jednostavno, uz valorizaciju raspoloživih potencijala, mora se raditi na oživljavanju privrede i otvaranju radnih mjesta u realnom sektoru, ako mislimo da zaustavimo ovako negativne trendove – kaže Todorović za “Dan”.

Izvor:DAN
NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor