Za 3,4 hiljade studentskih kredita prijave od sjutra

Ministarstvo prosvjete dodijeliće 3,4 hiljade kredita studentima osnovnih i specijalističkih akademskih i primijenjenih studija i dvogodišnjih master studija ustanova visokog obrazovanja, a prijave se podnose od sjutra do 17. oktobra.

Kredite će dobiti 860 studenata prve godine osnovnih studija, 1,9 hiljada starijih godina studija i 300 studenata dvogodišnjih master studija.

“Crnogorskim državljanima koji studiraju na ustanovama visokog obrazovanja van države, biće dodijeljeno 90 kredita studentima prve godine osnovnih, 220 studentima starijih studijskih godina i 30 studentima dvogodišnjih masrer studija”, navodi se u konkursu.

Pravo da konkurišu za studentski kredit imaju studenti osnovnih i specijalističkih akademskih i primijenjenih studija ustanova visokog obrazovanja koji su prvi put upisali semestar odgovarajuće godine studija i nijesu mijenjali studijski program.

Iz Ministarstva su kazali da prednost imaju studenti koji imaju bolji uspjeh u prethodnoj godini školovanja, odnosno veći indeks uspjeha u prethodnoj godini studija.

“Pod jednakim uslovima, prednost pri dodjeli studentskog kredita imaju studenti čiji roditelji, odnosno staratelji ostvaruju pravo na materijalno obezbjeđenje po propisima o socijalnoj zaštiti”, kaže se u konkursu.

Krediti se odobravaju za jednu studijsku godinu i isplaćuju se u deset rata.

Izvor: 

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor