Search
Close this search box.

Vušanović: Izgradnja hidroelektrane Komarnica neće ugroziti kanjon Nevidio

Izgradnja hidroelektrane Komarnica neće ugroziti kanjon Nevidio, smatra profesor Mašinskog fakulteta Igor Vušanović. Podsjeća da će TE Pljevlja u jednom trenutku morati da prestane sa radom, zbog čega, kako dodaje, moramo ulagati u obnovljive izvore energije.

Dekan Igor Vušanović, Foto: Vijesti
Dekan Igor Vušanović, Foto: Vijesti

Vušanović je kazao da je za Crnu Goru veliki izazov kako eliminisati TE Pljevlja koja u crnogorskoj energetici učestvuje sa 40%.

Vušurović je tada kazao da bi postavio pitanje, ako se neće graditi nove izvore energije koji su obnovljivi, posjećajući da hidroelektrane spadaju u obnovljive izvore, pri čemu, kako je kazao, treba da budemo spremni da i dalje imamo jednog takvog zagađivača kao što je TE Pljevlja, koja proizvode 40% struje u Crnoj Gori, naveo je Vušanović, gostujući u emisiji “Dobro jutro Crna Goro”.

Kazao je da je važno graditi obnovljive izvore energije u skladu sa ekološkim standardima.

Prema njegovim riječima, izgradnja hidroelektrane Komarnica ne ugrožava kanjon Nevidio, koji je, dodao je, postao velika turistička atrakcija.

Vušanović je istakao da bi upravo izgradnja hidroelektrane (HE) Komarnica, pored povećanja u proizvodnji energije, imala efekte i u tranziciji ka zelenim oblicima energije, ali i povećanju životnog standarda i BDP-a Crne Gore.

On je dalje kazao da je detaljno pogledao idejni projekat, svu dokumentaciju, dodajući da je važno znati da taj dio kanjona koji se potapa i koji je predviđen za izgradnju HE jeste, prema njegovim riječima, nepristupačni dio te teritorije u koji, praktično ljudska noga ne zalazi… Dakle, dodao je da se ne priča o kanjonu Nevidio, koji ostaje netaknut i neće biti ugrožen izgradnjom tog energetskog objekta – prema njegovim navodima.

Urađen je ekološki elaborat, stigle su primjedbe i kako navodi, sačekao bi odgovore komisije koju je formirala komisija EPCG.

Saopštio je da, sa druge strane gledajući energetsku nezavisnost, tranziciju koja ih čeka – moraju da imaju takve objekte. Podsjetio je da će TE Pljevlja u jednom trenutku morati da prestane sa radom.

On je kazao da Berlinski sporazum podrazumijeva da najkasnije do 2040. veliki dio Evrope mora biti oslobođen fosilnih goriva.

Vušanović je kazao da Crna Gora stoji relativno dobro u tom smislu, iako, prema njegovim riječima, imamo dva velika zagađivača – TE Pljevlja, i drugi saobraćaj, dodajući da su to dva glavna elementa na kojima će biti fokus u narednim godinama.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor