Vujović: Neprimjereno da premijer jedne sekularne države održava zvanične sastanke u vjerskim objektima

Generalni sekretar Socijaldemokratske partije (SDP), Ivan Vujović kazao je da nije problem u sastanku sa patrijarhom Crkve Srbije već je potpuno neprimjereno da premijer jedne sekularne države održava zvanične sastanke u vjerskim objektima.

Vujović je ocijenio kako premijer mora voditi računa o dignitetu države jer se ovakvim ponašanjem i protokolarnim činom stiče utisak da postoje institucije koje su iznad države, što je inače u slučaju ove vjerske zajednice demonstrirano bezbroj puta i za vrijeme prethodne ali i prethodnih vlasti.

“Ovdje su stvari više nego jasne. Nije riječ o bilo kakvom temeljnom ugovoru, već regulisanju ugovornih odnosa sa vjerskim zajednicama, u skladu sa pravnim sistemom Crne Gore. CPC i SPC su vjerske zajednice koja nemaju takav ugovor sa državom i ukoliko postoji interes sa njihove strane država može da uđe, na potpuno javan i transparentan način, u regulisanje tih odnosa. Vjerujemo da bi tim ugovorima morali i jasno da se preciziraju neki elementi kako bi se spriječilo dosadašnje, u više navrata, antipravno ponašanje Crkve Srbije u Crnoj Gori”, kazao je generalni sekretar SDP-a.

Dakle, potpuno ravnopravno i nediskriminatorno jer je to jedino normalno i ustavno ponašanje svake ozbiljne države. Zakulisne i tajne radnje bivše apostolske Vlade oko ovog pitanja ne obavezuju novu Vladu i ovdje sva procedura mora da ide potpuno regularnim i zakonskim putem.

“Posebna je tema negatorski i uvredljiv odnos Crkve Srbije, tj njenog vrha, prema državi Crnoj Gori, crnogorskom narodu njegovoj istoriji i tradiciji”, naveo je Vujović.

Takođe, ističe, posebna je ali vrlo važna tema politička i vrednosna agenda ove vjerske organizacije, koja je u ključnim elementima suprotstavljena bazičnim vrijednostima modernog crnogorskog društva, a da ne govorimo o bilo kakvom suočavanju sa prošlošću i ratovima 90-ih kao i jasnoj podršci datoj osuđenim ratnim zločincima.

“Danas je i cjelokupnoj međunarodnoj javnosti jasna suština djelovanja vrha ove vjerske zajednice, kao promotera antizapadne i anti EU politike, što je nedavno konstatovao i Evropski Parlament, označavajući Crkvu Srbije kao eksponenta ruskih političkih i imperijalnih interesa u regionu pa tako i u Crnoj Gori”, zaključio je Vujović.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor