Search
Close this search box.

Vlast se uželjela opozicije

Koalicija Zajedno i bjelopoljski odbor Bošnjačke stranke ocijenili su da parlamentarna demokratija ne stanuje u redovima lokalne opozicije, a reagovali su nakon što ni na posljednjem zasijedanju lokalnog parlamenta nije bilo opozicije.
SJEDNICA SO BIJELO POLJE BEZ OPOZICIJE/ FOTO: MILOVAN NOVOVIĆ

`U sali je prisutno 19 odbornika`. `Glasalo je 19 odbornika`. Ovo su dvije najčešće izgovarane rečenice od strane predsjednika lokalne skupštine u Bijelom Polju. Zašto 19? Jednostavno toliko odbornika ima parlamentarna većina, a opozicija bez obrazloženja samo povremeno navrati do sale. Skoro da se i ne sjećamo kada su posljednji put glasanjem pokazali odnos koji imaju prema odlukama koje su stvarni interes grada i svih građana, navodi se u zajedničkom saopštenju BS i Koalicije Zajedno koju čine DPS, SD, SDP.

Oni ističu da je teško razumjeti da ne žele da podrže izgradnju sportskog kampa, koju će dominantno finansirati FSCG, ili da ih ne interesuje program i plan podsticajnih mjera za ruralni i razvoj poljoprivrede, funkcionisanje Centra za djecu i mlade “Tisa”, Centra za podršku djeci i porodici, rad gerontodomaćica, ugradnja prečišćivača vazduha, itd.

Nama ne treba da daju odgovore, ali mislimo da to duguju građanima koji su ih glasali i zahvaljujući čemu su i dobili priliku da odlučuju o njihovoj budućnosti. Priliku koju nažalost ne koriste – kažu vladajuće partije.

Koalicija Zajedno i lokalni odbor BS poručili su da će nastaviti da “i bez njihove pomoći” vode grad, u interesu svih, ali ih podsjećaju da “u parlamentarnim demokratijama i odgovorna opozicija ima važnu ulogu, da utiče na demokratske i razvojne procese”, istakavši da se nadaju da će “ovo saopštenje biti podstrek u tom pravcu”.

Uprkos činjenici da parlamentarna demokratija ne stanuje u redovima lokalne opozicije, lokalna vlast će nastaviti da opravdava povjerenje dobijeno na izborima, čuvajući multietnički sklad i građanski karakter naše zajednice, a sve sa namjerom da učini doprinos boljem životu u Bijelom Polju. Bijelo Polje mora biti jednako za interes svih, bez obzira na naše razlike, pa i političke, zaključuje se u saopštenju.

Klubovi odbornika Koalicije Za budućnost Bijelog Polja, Pokreta Evrope sad i Demokrata u odgovoru na ovu neuobičajenu kritiku kažu da DPS i njegovi sateliti koji zajedno čine lokanu vlast u Bijelom Polju nisu pokazali ništa drugo osim straha da će im se desiti isto što i na državnom nivou, a to je neizbježni poraz.

Nezabilježeno je u parlamentarnim demokratijama da vlast najvećeg krivca za svoje loše rezultate i nesposobnost okrivi opoziciju. A samo neki od rezultata su da građani Bijelog Polja u ovom trenutku plaćaju najveću cijenu u Crnoj Gori za parking, vodu i odvoženje smeća. Komunalno preduzeće bilježi nezapamćeno povećanje duga zbog kojeg se bježi od sjednice lokalnog parlamenta uprkos zakonskom roku da se njihov izvještaj usvoji do kraja marta. Jedino što su partije vlasti uspjele jeste da istumbaju sekretarijate da bi zadovoljili apetite svih koalicionih činilaca i da nastave sa partijskim zapošljavanjem. I dalje ne znamo ko i kako dobija tendere, kojim funkcionerima se plaćaju kamate na kredite i sve što ima veze sa parama krije se i od opozicije i od građana. Tu vam, gospodo iz vlasti, opozicija nije bila smetnja da napravite bolje rezultate, već isključivo vaša kompetencija – kaže se u zajedničkom odgovoru.

Opozicija podsjeća da su upravo oni insistirali da se sjednice prenose putem videa, kako bi svi građani mogli da vide kako ih odbornici predstavljaju, ali i da vide kompetencije donosilaca odluka u svim resorima.

Očekujemo da će u narednom periodu veći broj građana pratiti sjednice parlamenta i nas u opoziciji to ni najmanje ne plaši – kažu u opoziciji.

Suljević krši poslovnik

Kada je riječ o radu lokalnog parlamenta, najveće probleme proizvodi nesnalaženje predsjednika Skupštine Ernada Suljevića u vođenju sjednica, zbog čega mu u tome pomaže predsjednik Opštine Petar Smolović. Suljević mu uzvraća kršenjem poslovnika po Smolovićevoj želji. Situacija sa pretprošle sjednice kada je Suljević bez kolegijuma odlučio da prekrši dogovor i nastavi sa radom jedinstven je primjer nekolegijalnosti i bježanja od diskusije parlamentarne većine – navodi se u saopštenju opozicionih partija.

Izvor: Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor