Search
Close this search box.

Vladimir Šćekić iz Berana dobio priznanje „Heroj godine“: Donirao jetru sugrađaninu

Nevladina organizacija “Sana” u saradnji sa mladima dijaspore donijela je odluku da, između ostalih, nagradi Beranca Vladimira Šćekića, u kategoriji „Heroji godine“, donora jetre sugrađaninu Vidoju Simonoviću.

    Simonović i Šćekić, Foto: Ivangrad studio/Berane online

Kako je prvi pisao je prvi pisao portal Berane online, Šćekić, u čijem vlasništvu je Ivangrad studio, bez dileme, odlučio je tada da donira dio jetre svom prijatelju, ocu četvoro maloljetne djece, i tako mu spasi život.

„U pitanju je Vidojev život, pa kada je kompatibilnost nedavno potvrđena, ni za tren se nisam premišljao. Saznanje da mogu da mu pomognem za mene je bilo dovoljno za odluku“, pričao je vlasnik Ivangrad studija za naš portal tada iako je znao da takva transplatacija nije nimalo laka, da je operacija vrlo teška, kao i da će oporavak trajati.

Nagrađeni u ovoj kategoriji su i Nikšićanin Milan Bojičić, donor bubrega doktorici Jasmini Međedović iz Berana, i Nikšićanin Ratko Drašković, donor bubrega sugrađanki Radmili Raičević.

Nagrađeni su i medijski radnici novinarka i fotoreporter Nezavisnog dnevnik „Vijesti“ Svetlana Mandić i Luka Zeković, Miomir Maroš (RTCG) za emisiju “Zapisi”, urednica CDM portala Aleksandru Obradović i novinara Vladimira Otaševića.

U kategoriji “Žene godine” nagrađene su direktorica NVO “Izvor života” Konstantina Vojinović, koja je donirala bubreg Iliji Bulajiću, Snežana Burzan, direktorica KIC-a, za promociju kulture i države i Biljana Otašević, koja je pokrenula devet uspješnih žena čija su humana djela oduševila region.

Nagrada za životno dijelo ide u ruke ljekara i humanista Nebojše Kavarića i Radovana Raca Mijanovića, pjesnikinje i humanitarke Gordane Sarić i socijalne radnice Ljubice Durutović, koja je cijeli radni vijek provela pomažući onima kojima je pomoć bila potrebna.

Dobitnici nagrade „Pomozi srcem“ su humanitarna organizacija “Hilal” iz Bijelog Polja koja, dobrovoljni davaoci krvi “Sveti Sava” iz Nikšića, NVU „Žene Bara“, Zorica Drakulić Vidaković iz Herceg Novog, Dalibor Petković i muzičari koji su organizovali svirke i prikupili značajna sredstva za liječenje velikog broja djece i odraslih, NVO „Izvor života“ iz Nikšića, NVO “Zinak” i „Devet dobrih žena“.

Nagradu „Doprinos dijaspore“ dobili su: Fondacija „Hemiia“ Hajriza Brčvaka, klub „Balkan Sundern“, Crnogorska porodica iz Berlina.

Nagrada za humanost preduzetnika dobili su Cerovo, SB Bet, Cosmetics marketi, Coca Cola Crna Gora i Ramel DOO Nikšić.

Izvor:Beraneonline

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor