Viši sud Zorislavu Lekoviću odredio psihijatrijsko liječenje u Dobroti

Tereti se za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, kao i za napad na službeno lice

Zorislavu Lekoviću iz Pljevalja izrečena je mjera bezbjednosti obaveznog psihijatrijskog liječenja u Specijalnoj bolnici za psihijatriju Dobrota u Kotoru i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi – odluka je koju je donio sudija Višeg suda u Bijelom Polju Dragan Mrdak.

Leković se tereti za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, kao i za napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti.

Pljevlja: Uhapšen Zorislav Leković, napadao i vrijeđao sugrađane

Mjera psihijatrijskog liječenja čuvanja u zdravstvenoj ustanovi, kako je navedeno u odluci, trajaće do utvrđivanja da je prestala potreba za liječenjem i čuvanjem u takvoj ustanovi, s tim što će se svakih devet mjeseci ispitati opravdanost daljeg trajanja ove mjere.

Leković se tereti da je 20. novembra 2021. godine u Ulici Kralja Petra u Pljevljima, u stanju neuračunljivosti, javno podsticao na nasilje i mržnju prema pripadnicima islamske vjeroispovijesti.

– U stanju neuračunljivosti nije mogao da shvati značaj svog djela, niti je mogao, usljed poremećaja ličnosti i psihoze koje karakteriše postojanje sumanutih ideja, prije i u toku činjenja da upravlja svojim postupcima – obrazloženo je, pored ostalog, u odluci.

On je tada sa kapom kokardom na glavi, noseći zastavu trobojku sa natpisom „Srpska garda“ pjevao: „Četnički se barjak vije nasred gore Romanije“.

Nakon što je mještanka Sabina Talović izvadila telefon da ga snimi, on je nju zlostavljao tako što joj se obratio riječima: „Snimaj, snimaj“ i „Jesi li Srpkinja“, na šta mu je ona odgovorila.

Nakon toga joj je prišao i rekao joj: „Hoćete sa ustašama tursku vam majku“ i „Nećete braćo muslimani hoćete sa ustašama“, a zatim je udario u predjelu glave i stezao rukom oko vrata da bi, kada se ona otrgla, krenuo za drugom sugrađankom B.P. psujući je na vjerskoj osnovi.

Okrivljeni se tereti da je istog dana na istom mjestu u neuračunljivom stanju napao policijskog službenika A.D. koji je pokušao da ga spriječi da ponovo krene prema Talović.

Leković je zamahivao rukama prema policajcu, uhvatio ga za uniformu i futrolu pištolja i pištolj, pokušavajući da ga izvadi.

Nakon toga je policajac upotrijebio biber sprej i uspio da odbije napad.

izvor: Pobjeda

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor