(Video,Foto) Mladi sa sjevera i juga u Kotor obilježili Medjunarodni dan čišćenja obala

Mladi iz kluba mladih NVO Euromost i Mladi iz NVO Naša akcija, su zajedno u subotu obilježili medjunarodni dan čišćenja obale tj. International coastal clean-up, akcijom čišćenja lokacije Prčanj u Kotoru.

 Domaćini mladim iz Bijelog Polja su bili NVO,,Naša akcija” koja drugu godinu za redom obilježava ovaj dan u Bokokotorskom zalivu, kazala je Patricia Pobrić predsjednica NVO,,Naša Akcija” i dodala.

,,Prikupljeno je preko 5m3 komunalnog otpada, posebno na lokaciji Glavati i blizu hotela Splendido.

Koordinator ovog projekta duž citave obale u Crnog Gori je organizacija Zero Waste Montenegro, a fokus ovogodišnjeg Internacionalnog dana čišćenja obale – jednokratni plastični proizvodi, koji inače čine 80% svetskog otpada u moru.

NVO Naša akcija je pod pokroviteljstvom Opštine Kotor kroz projekat „Edukacijom i aktivizmom za ljepši grad i bolju buducnost“, realizovala ovu aktivnost u saradnji sa Komunalno Kotor doo. Takodje, su nam u susret izašli MZ Prčanj sa prostorom, a dugujemo i veliku zahvalnicu gospodinu Zbutegi, za istorisko predavanje za mlade o ovoj lokaciji, kazala je Pobrič.

Hana Zoronić iz kluba mladih Euromost, se zahvalila domaćinima iz NVO,,Naša akcija, na gostoprimstvu i navela da je ovo druga posjeta Kotoru od strane mladih iz NVO,,Euromost“ i druga ekološka akcija, koju su zajedno sa mladima iz NVO,,Naša akcija“, realizovali u bokokotorskom zalivu.

,,Ovo je i četvrto zajedničko druženje sa mladima iz Kotora, kojim smo dva puta bili i domaćini u Bijelom Polju, gdje smo zajedno učestvovali u ekološkim akcijama u Bijelom Polju i zajedno se družili sa korisnicima doma starih iz naše opštine“.

Smatram, da i druge organizacije i lokalne i državne institucije treba da slijede primjer NVO,,Euromost“ i NVO,,Naša akcija“ i na ovakav i sličan način spajaju nas mlade sa sjevera i juga države.

,,Mi smo u stalnoj komunikaciji sa mladima iz Kotora i toliko smo se zbližili da uvijek jedva čekamo kada će biti neka sledeća akcija, kad ćemo se ponovo sresti i pored planiranih aktivnosti se zajedno družiti, kazala je Zoronićka.

Klub mladih Euromost je u subotu u obilježavanju medjunarodnog dana čišćenja obala, učestvovao sa 25 svojih članova.

Žao nam je što zbog finasijske mogućnosti nijesmo poveli još naših članova, jer je veliki broj bilo zainteresovanih, ali se ovim putem zahvaljujemo našim donatorima, koji su nam omogućili, da i mi mladi sa sjevera Crne Gore pokažemo da možemo uzeti učešće u ekološkim akcijama i Van naših opština, kao i u drugim regijama Crne Gore, kazala je Zoronićka .

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor