Veliki zaokret predsjednika Hrvatske: Nemamo ništa sa krizom u Ukrajini, povući ćemo sve vojnike

Ako dođe do eskalacije situacije u Ukrajini, povući ćemo sve do poslednjeg hrvatskog vojnika, rekao je hrvatski predsjednik Zoran Milanović. Hrvatska od toga treba da pobjegne, kad je požar, zatvaraj vrata, komentarisao je Milanović.

Milanović je o situaciji u Ukrajini govorio tokom posjete fabrici „Kraš“, prenose hrvatski mediji.
„NATO pojačava prisutnost, mi s tim ne moramo ništa, niti ćemo imati išta. Ako dođe do eskalacije povući ćemo do zadnjeg hrvatskog vojnika. To nema veze s Ukrajinom, nego s Bajdenovom politikom, vidim nekonzistentnost i opasno ponašanje. Ovo se događa u predgrađu glavnog grada Rusije i postoje načini da se Ukrajina sačuva, bar 99 posto, da joj se ekonomski pomogne“, rekao je Milanović.
On je analizirao i ponašanje SAD u vezi sa Ukrajinom i Rusijom.
„Kad je otišao Tramp, kojeg su demokrate napadale da se ponaša kao dadilja prema Putinovoj politici, nova administracija, pod pritiskom republikanskih jastrebova, odjednom vrši pritisak na Pentagon i Bajdena da se prema Rusiji postave čvrsto. Vidim čvrsti ruski interes, vidim i Ukrajinu. Ukrajini nije mjesto u NATO. Oni su jedna od najkorumpiranijih država na svijetu“, kazao je Milanović.
Hrvatski predsjednik dodao je da treba smiriti političku scenu i ne dopustiti da ekstremisti sprovode pritisak na politiku i zato Hrvatska u tome neće učestvovati.
„Neću to dopustjiti, a (premijer Andrej) Plenković neka prijeti Rusiji koliko hoće. Osim što je dva puta posjetio Ukrajinu, ne zna šta se događalo. Hrvatska od toga treba da pojbegne, kad je požar – zatvaraj vrata“, rekao je Milanović.
Upitan o cijenama gasa, kazao je da ne može da kritikuje Plenkovića.
„Ne može da napraviti čudo, ali ovo pokazuje da ova konfrontacija s Rusijom nije najpametnija. Prijeti se sankcijama njemačkoj pokrajini gde završava gasovod „Severni tok 2“, to je cijena koju svi plaćamo. Platiće Evropa, Hrvatska nešto manje“, rekao je Milanović.
izvor.sputnik.rs
NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor