Vazduh u SAD zabrinjavajuće lošeg kvaliteta

U SAD- u je sve više dana sa izuzetno visokim nivoima dvije ključne vrste zagađivača vazduha zbog klimatskih promjena i ovo je zabrinjavajući trend nakon decenija poboljšanja od usvajanja Zakona o čistom vazduhu 1970. godine, navodi se u juče objavljenom članku u časopisu “Science Advances”.

Sve veći broj šumskih požara, koji su postali intenzivniji zbog klimatskih promjena i sve češće prisustvo stagnirajućih, vrućih vremenskih obrazaca u periodu od 2000. do 2020. godine povećavaju broj dana sa opasnim nivoima ozona prizemnog nivoa i finih PM čestica.

Ti uslovi, kako se pojašnjava u istraživanju, stvaraju zdravstvene rizike za ljude širom SAD- a.

Daniel Svein, klimatski naučnik sa Univerziteta Kaliformija i koautor rada, rekao je da povećano zagađenje utiče na gusto naseljene regione posebno širom zapadne obale Amerike, sa akcentom na basen Los Anđelesa, Solt Lejk Sitija i Denvera.

Studija je otkrila da je broj dana kada su oba nivoa zagađivača bila izuzetno visoka porastao u skoro svakom većem gradu od obale Pacifika do istočnih Stjenovitih planina.

Naučnici su procijenili da je nivo zagađenja „ekstremno visok“, te da je neophodna hitna reakcija na postojeće trendove, poput sprječavanja negativnih obrazaca ponašanja i konzumerskih navika, kao i “agresivniji” prelazak na obnovljive izvore energije.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor