Vazduh u Pljevljima i u martu bio lošeg kvaliteta

Vazduh u Pljevljima, i u martu, bio je lošeg kvaliteta, podaci su iz redovnog mjesečnog izvještaja koji objavljuje Agencija za zaštitu životne sredine.

Četrnaest martovskih dana koncentarcija praškastih, PM 10 čestica bila je iznad dozvoljenih 50 mikrograma po kubnom metru vazduha, pokazuju rezultati mjerne stanice u pljevaljskom naselju Gagovića imanje.

Prema standardima, pomenuta granica ne bi smjela da se prekorači više od 35 puta godišnje, što znači da je, zajedno sa 17 dana u januaru i 24 u februaru, već tokom prva tri ovogodišnja mjeseca to učinjeno čak 55 puta. Time se samo potvrđuje činjenica da je područje Pljevalja najugroženije u državi kada je riječ o stanju životne sredine.

Na kvalitet vazduha najviše negativnog uticaja, pored velikih industrijskih i energetskih objekata kao što su Rudnik uglja i Termoelektrana, ima i rad glavne gradske kotlarnice i preko četiri hiljade individualnih ložišta koja kao gorivo koriste ugalj.

Rješenje većine pomenutih problema trebalo bi da omogući projekat koga stanovnici najsjevernije crnogorske opštine sa nestrpljenjem i već decenijama čekaju – toplifikacija. Pripremne aktivnosti na tom zahtjevnom poslu su počele, a čitav proces bi mogao da se obavi do kraja naredne kada je planiran i završetak ekološke rekonstrukcije Termoelektrane.

Što se tiče ostalih zagađujućih materija, sve dnevne srednje izmjerene vrijednosti sumpor i azot dioksida i ugljen monoksida, u martu su uglavnom bile ispod propisanih graničnih vrijednosti. Takođe, u suspendovanim PM 10 česticama nije registrovano ni povećano prisustvo otrovnih materija kao što su olovo, kadmiijum, arsen i nikl.

Loš kvalitet vazduha u Pljevljima, decenijama je karakterističan za zimski period i višemjesečnu sezonu grijanja. S obzirom da je ta sezona pri kraju, već u izvještaju Agencije za zaštitu životne sredine za april mogu se očekivati povoljniji rezultati, kao uvod u proljećni i ljetnji predah od povećane koncentracije PM 10 i drugih zagađujućih čestica.

Ovaj tekst se finasira od sredstava odobrenih od Ministarstva kulture i medija kroz Fonda za podsticanje Plularizma i raznovrsnosti medija

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor