Vazduh u Bijelom Polju „truju” 63 kolektivna i 13.086 individualnih zagađivača

Ukoliko se ne riješi problem zagađenja vazduha u Bijelom Polju, podnijećemo inicijativu da se iz Ustava izbriše kategorija da je Crna Gora ekološka država, poručio je Zdravko Janjušević, izvršni direktor NVO Bjelopoljski demokratski centarU Bijelom Polju registrovano je 13.086 individualnih zagađivača vazduha i 63 kolektivna, saopštio je pomoćnik sekretara Sekretarijata za ruralni i održivi razvoj Armin Sijarić na okruglom stolu održanom u gradu na Limu na kojem je govoreno o zaštiti životne sredine, odnosno smanjenju zagađenja vazduha.

Organizator okruglog stola bila je NVO „Bjelopoljski demokratski centar“, zajedno sa predstavnicima lokalnih ekoloških organizacija. Predložene su i određene mjere i aktivnosti koje bi mogle uticati na poboljšanje kvaliteta vazduha, a samim tim i na zaštitu životne sredine i još važnije, očuvanje zdravlja ljudi.

Sijarić je podsjetio da je lokalna uprava u prošloj godini, kroz program podsticijanih mjera, izdvojila 20.000 eura za nabavku filtera za prečišćavanje vazduha.

Tenderska procedura je završena, pa se vrlo brzo očekuje instalacija ovog sistema u Centru za kulturu „Vojislav Bulatović Strunjo“, instituciji koja je prepoznata kao jedan od većih zagađivača vazduha – naveo je Sijarić i dodao da je Opština Bijelo Polje budžetom za tekuću godinu opredijelila 60.000 eura za smanjenje zagađenja vazduha.

Inicijative upućene nadležnima u opštini i državi

Zdravko Janjušević je naglasio da je NVO „Bjelopoljski demokratski centar“ u kontinuitetu upozoravao na opasnosti zbog zagađenja vazduha na području opštine Bijelo Polje.

– S obzirom na činjenicu da smo skoro 15 dana, posebno u decembru i početkom januara, bili jedan od najzagađenijih gradova u Evropi i svijetu, apelujemo na nadležne institucije da hitno preduzmu određene mjere. Već smo uputili incijativu SO Bijelo Polje da usvoji mjere za smanjenje zagađanja vazduha, a inicijativu smo uputili i Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, komunicirali smo i sa Agencijom za zaštitu životne sredine, a obratili smo se i predsjedniku Vlade Dritanu Abazoviću, pa očekujemo da će u skorijem periodu učiniti nešto po ovom pitanju – istakao je Janjušević.

Sijarić je saopštio da će tim novcem biti kupljeni i ugrađeni filteri ili slični sistemi za prečišćavanje vazduha u javnim ustanovama i institucijama, koje su prepoznate kao veliki zagađivači vazduha, a to su Osnovni i Viš sud, kao i OŠ „Marko Miljanov“ i zgrada Opštine.

Izvršni direktor NVO „Bjelopoljski demokratski centar“ Zdravko Janjušević rekao je da je nakon analize prikupljenih podataka potrebno mapirati individualna ložišta i ogrevni asortiman, sprovesti mjere kvaliteta vazduha na izvorištu ložišta, izraditi katastar potencijalnih zagađivača, a posebno inicirati mjere subvencija za utrošenu električnu energiju za grejnu sezonu.

– Već smo uputili inicijativu Elektroprivredi Crne Gore da obezbijedi subvencije do 50 odsto od 15. oktobra do 15. marta, a potom od marta do maja da subvencija bude 25 odsto. Takođe, zatražićemo obezbjeđivanje prečišćivača za individualna ložišta, te dodatne subvencije za ugrađivanje solarnih panela. Formiraćemo i tim sastavljen od predstvnika nevladinih organizacija koji će lokalnoj upravi u gradu na Limu predložiti konkretna rješenja za samnjenje zagađenja vazduha. Ukoliko se ne riješi problem, podnijećemo inicijativu da se iz Ustava izbriše kategorija da je Crna Gora ekološka država – poručio je Janjušević.

Okruglom stolu prisustvovao je i ekološki aktivista iz Pljevalja Milorad Mitrović, koji je govorio sa čim se sve stanovnici grada na obalama Breznice suočavaju kada je u pitanju prekomjerno zagađenje vazduha.

IZVOR:DAN

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor