Search
Close this search box.

Valorizovaće potencijale pomorske privrede

Okrugli sto organizovala je Privredna komora Crne Gore u saradnji sa Ministarstvom saobraćaja i pomorstva, a događaj, održan u okviru javne rasprave, bio je prilika da privrednici i predlagači strategije razmotre pitanja od značaja za pomorsku privredu.

Gvozdenović je ukazao da se Strategija prvi put donosi u Crnoj Gori i otvara mogućnost da se adekvatno valorizuju potencijali pomorske privrede.

“Radujem se što će razvoj pomorske privrede biti u fokusu Vlade u narednom periodu “ kazao je Gvozdenović.

On je najavio mogućnost da se u Komori, u okviru Odbora udruženja saobraćaja, formira grupacija za pomorstvo, kako bi privrednici imali priliku da još direktnije doprinose razvoju ovog značajnog sektora.

Generalna direktorica Direktorata za pomorsku privredu u Ministarstvu saobraćaja Maja Mijušković kazala je da Strategija predstavlja intersektorski dokument zasnovan na principima plave ekonomije.

“Ministarstvo je, prilikom izrade Strategije, obuhvatilo osnovne segmente pomorske privrede:  brodarstvo i usluge u pomorskom prevozu, brodogradnju, lučku infrastrukturu i usluge i ljudske resurse, ali i sve druge srodne djelatnosti poput ribarstva, nautičkog turizma, istraživanja i proizvodnje ugljovodonika i biotehnologije mora. Imajući u vidu značaj strateškog dokumenta, želim da zahvalim Privrednoj komori na konstruktivnoj i  intenzivnoj saradnji kako bi administracija i privreda upravo kroz sinergiju postigli značajnije rezultate u ovom sektoru, a čemu će svakako doprinijeti i implementacija Strategije”, rekla je Mijušković.

Stručni saradnik u procesu izrade Strategije Manolis Nikolaidis istakao je da Strategija uključuje pet vrlo bitnih stubova: privatni i javni sektor, civilno društvo, akademsku zajednicu i životnu sredinu, dodajući da je pri izradi uzeta u obzir uporedna praksa zemalja EU.

“Posebnu važnost, prema njegovim riječima, u budućnosti imaće udruživanje pomorskih subjekata. Zato je planirano osnivanje crnogorskog pomorskog klastera čiji će članovi biti privredni subjekti iz sektora plave ekonomije”, navodi se u saopštenju.

Privrednici su, kako se dodaje,  tokom rasprave afirmativno govorili o kvalitetu dokumenta, te pohvalili uloženi trud da se izradi ovako sveobuvatan dokument koji daje konkretne smjernice, posebno u dijelu definisanih akivnosti.

“Svakako, učesnici su iznijeli i određene sugestije, koje će naravno biti predmet dodatnog analiziranja od strane obrađivača Strategije, te zavisno od utemeljenosti istih biti i implementirane u konačni tekst Nacrta Strategije. “

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva će u Baru 11. marta održati završni Okrugli sto u procesu javne rasprave povodom Nacrta Strategije razvoja pomorske privrede, sa početkom u 11h u prostorijama AD “Luka Bar”.

Izvor:RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor