Search
Close this search box.

Uz bolje puteve, poljoprivreda i turizam potencijali Grahova

Neuslovni putevi prema graničnom prelazu onemogućavaju da se organizuju turističke ture preko Grahova, a problem je što na graničnom prelazu nije dozvoljen prolaz putnika koji nisu stanovnici Nikšića i Trebinja, naglašava predsjednik MZ Aćim DabovićMjesna zajednica (MZ) Grahovo jedna je od većih mjesnih zajednica na području opštine Nikšić koja trenutno broji oko 500 stalnih stanovnika. Nalazi se na četrdesetom kilometru jugozapadno od Nikšića i na dvadesetak kilometara sjeverozapadno od Risna. Geografski položaj Grahova izuzetno je pogodan za razvoj poljoprivrede i turizma, pa nije ni čudo što stanovnici ove mjesne zajednice te dvije privredne grane vide kao najvažniji potencijal.Predsjednik MZ Grahovo Aćim Dabović u razgovoru za “Dan” ističe da je posljednjih godina povećan broj vikendaša, ali smanjen broj stalnih stanovnika.

Dosta ljudi se raselilo, ali ima dosta vikendaša koji su ovdje napravili stambene objekte u kojima borave tokom ljeta. S obzirom na to da je u današnje vrijeme veliki broj sela raseljen, još uvijek imamo dosta stanovnika. Nadamo se da u budućem periodu omladina neće odlaziti, jer Grahovo nudi veliki potencijal za bavljenje poljoprivredom i turizmom – naglašava Dabović i dodaje da bi rješavanje problema infrastrukture pomoglo razvoju Grahova.Naš osnovni problem jeste infrastruktura, posebno put koji vodi ka Hercegovini. To je regionalni put koji je veoma uzak iako se vodi kao dvosmjeran. Put je napravljen prije četrdeset godina, a sada je u veoma lošem stanju i potrebno ga je rekonstruisati. I lokalni putevi su jako loši, posebno u dijelu od Nudola do Jabuke. Neuslovni putevi prema graničnom prelazu onemogućavaju da se organizuju turističke ture preko Grahova. Najveći broj turista je iz Dubrovnika koji su raspoloženi da organizuju ture preko Grahova i da se vraćaju preko Herceg Novog. Problem je što na graničnom prelazu nije dozvoljen prolaz putnika koji nisu stanovnici Nikšića i Trebinja. Upućivao sam zahtjeve ministarstvima unutrašnjih poslova Crne Gore i Bosne i Hercegovine da se otvori taj granični prelaz za promet svih putnika, ali nisam dobio pozitivan odgovor. Oni su naveli kao razlog neuslovne puteve zbog kojih bi se napravile saobraćajne gužve. Mogli bi to riješiti tako što bi u sezonskom periodu ugovarali termine prelaza – kazao je Dabović. Kada je u pitanju razvoj poljoprivrede, Dabović ističe da se u Grahovu najviše proizvodi krompir, ali ima i proizvođača začinskog bilja, vinograda, a razvijeno je i stočarstvo. U mjestu Nudo postoji vinarski region koji odlukuje specifičan kvalitet zemlje i svake godine se povećava broj onih koji se odlučuju za baljenje vinogradarstvom.

Problem odlazak omladine i neadekvatna zdravstvena zaštita

Mještanin Novak Marković kaže da su na Grahovu najveći problemi raseljavanje stanovništva i neadekvatna zdravstvena zaštita.

– Najveći je problem što nemamo stalnog ljekara. Ranije smo imali dva ljekara, rentgen, zubnu ambulantu, porodilište, zanatske radnje itd., a sada nemamo ništa. Po ljekove moramo da idemo u Nikšić, a ovdje žive većinom stariji, što im predstavlja veliki problem. Drugi problem je što omladina odlazi, jer nemaju gdje da rade. Ranije je škola imala 400 učenika, a sada oko dvadesetak. Jedino što je dobro jeste najava da će se rekonstruisati hotel, a priča se i da će otvoriti fabriku za preradu krompira – kaže Marković.

I Branka Odalović je nezadovoljna zdravstvenom zaštitom.

– Imamo ambulantu u koju srijedom dolaze ljekari, ali je problem što ne obilaze pacijente. Takođe, problem je što ljekove jedino možemo nabaviti u Nikšiću, jer ovdje nema apoteke, pa se stariji Grahovljani snalaze kako znaju i umiju – ističe Odalović.

Navodi da se zbog povećanja broja stanovnika u sezonskom periodu pojavio problem sa trafostanicama koje su opterećene jer su predviđene za manju potrošnju struje. Planiraju da od Eektroprivrede Crne Gore (EPCG) traže da se pojača napon i nadaju se adekvatnom odgovoru. Kaže da je probem i prijem signala mobilnih operatera, ali se nada da će se stanje popraviti.

U Grahovskom jezeru sve manje vode

Aćim Dabović ističe da je razvoj poljoprivrede uslovljen rješavanjem problema vodosnabdijevanja sa kojim se suočavaju već nekoliko godina.

– Jezero je imalo kapacitet da Grahovo snabdijeva vodom do prije nekoliko godina. Sada, zbog sušnih ljeta, velikog broja vikendica i zemljišta koje se obrađuje, vode u Grahovskom jezeru nema dovoljno. Tokom 2019. i 2020. godine odrađena je adaptacija brane na jezeru, ali sada su povećane potrebe za vodom. Postoji izvorište Grabovica koje nije uvijek aktivno, ali kada su velike kiše povećan je kapacitet. Kada bismo uspjeli da izvor povežemo kanalima sa Grahovskim jezerom riješili bismo problem. Imamo i zaseok Grahovac koji se nalazi oko 300 metara iznad jezera gdje bi bilo dobro ugraditi pumpe kako bismo obezbijedili vodu za taj dio MZ – kazao je Dabović.

Kada je u pitanju odvoz otpada, Dabović kaže da se zasad otpad odvozi jednom nedjeljno i ističe da bi u vrijeme sezone trebalo dva puta sedmično jer, kako naglašava, nije lijepo vidjeti pune kontejnere smeća koje privlači lutalice, a one ga razvlače okolo.

– Ipak, imamo razumijevanja, jer je Grahovo daleko od Nikšića – naglašava Dabović.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor