Search
Close this search box.

Uvid u birački partijama i NVO za praćenje izbora

Pravo uvida u birači spisak imaju parlamentarne partije, podnosilac potvrđene izborne liste i nevladine organizacije koje imaju ovlašćenje za praćenje izbora i to od dana raspisivanja do dana proglašenja konačnih rezultata izbora. Pravo uvida imaju najviše po tri lica iz pomenutih kategorija.

Ministarstvo je dužno da subjektima omogući pristup biračkom spisku i podacima putem kompjuterske veze: Ilustracija (Arhiva/RTCG) Ministarstvo je dužno da subjektima omogući pristup biračkom spisku i podacima putem kompjuterske veze: Ilustracija (Arhiva/RTCG)

To je predviđeno izmjenama i dopunama Zakona o biračkom spisku koji je krajem prošle godine usvojila Skupština Crne Gore, piše Pobjeda.

“Ministarstvo unutrašnjih poslova je dužno da opštinskoj izbornoj komisiji za birački spisak opštine, parlamentarnoj stranci, podnosiocu potvrđene izborne liste, i nevladinoj organizaciji kojoj je od strane nadležnog organa izdato ovlašćenje za praćenje izbora, na njihov zahtjev, u roku od 48 časova od dana prijema zahtjeva, elektronskim putem omogući uvid u birački spisak, kao i u promjene koje su u njemu izvršene”, navodi se u zakonu koji je usvojila Skupština glasovima vladajuće koalicije.

Pristup

Ministarstvo je dužno da subjektima omogući pristup biračkom spisku i podacima putem kompjuterske veze, korišćenjem naprednog elektronskog sertifikata za korišćenje programskog rješenja, u vremenu od dana raspisivanja izbora do dana proglašenja konačnih rezultata izbora.

U zakonu se precizira da je informacioni sistem za vođenje biračkog spiska zaštićen na način da se podaci iz biračkog spiska ne mogu kopirati niti štampati, već se može vršiti uvid.

Parlamentarna stranka, podnosilac potvrđene izborne liste i nevladina organizacija kojoj je od strane nadležnog organa izdato ovlašćenje za praćenje izbora dužne su da odrede najviše tri lica koja su ovlašćena i odgovorna za pristup informacionom sistemu u kojem se vodi birački spisak i da o tome obavijeste Ministarstvo.

Zakon ima i izuzetak da je Ministarstvo dužno omogućiti parlamentamoj stranci, na njen zahtjev, uvid u birački spisak i u vremenu koje nije obuhvaćeno izbornom kampanjom.

Promjene

Zakon je precizno definisao način upisa kao i način promjene u biračkom spisku.

“Kada je u pitanju upis, Ministarstvo unutrašnjih poslova je dužno po službenoj dužnosti izvršiti upis u birački spisak državljanina Crne Gore sa prebivalištem u Crnoj Gori, u roku od 48 časova od dana kada to lice, na osnovu podataka iz elektronskih registara ili evidencija koje se vode na osnovu zakona, ispuni uslove za ostvarivanje biračkog prava”, navodi se u zakonu.

Zakonom je precizirano da promjena u biračkom spisku – upis, brisanje, izmjena, dopuna ili ispravka vrši se po službenoj dužnosti ili na zahtjev birača.

“Promjena u biračkom spisku po službenoj dužnosti vrši se na osnovu podataka iz službenih evidencija i javnih isprava, podataka iz elektronskih registara ili evidencija koje se vode na osnovu zakona”, navodi se u zakonu.

Promjene podataka u biračkom spisku vrše se na način što se promjene podataka o biračima u izvornim registrima automatski prenose u birački spisak, do njegovog zaključivanja.

Takođe, za svakog birača može se nedvosmisleno utvrditi kada je promjena nastala, koja je vrsta promjene nastala i koje službeno lice je promjenu izvršilo. O svakoj promjeni u biračkom spisku koja se odnosi na upis birača, izmjenu, dopunu ili ispravku nekog podatka o biraču, ili o promjeni biračkog mjesta na kojem birač glasa,

Ministarstvo unutrašnjih poslova je dužno dostaviti obavještenje biraču na koga se ta promjena odnosi, u roku od sedam dana od dana od izvršene promjene.

Izvor:RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor