Search
Close this search box.

Ustavni odbor odgodio izjašnjenje o kandidatima za Ustavni sud

Ustavni odbor Skupštine Crne Gore trebao je danas da utvrdi prijedlog za izbor četvoro sudija Ustavnog suda, ali je izjašnjenje odgođeno za četvrtak.

Za izbor novih sudija Ustavnog suda je potrebna podrška 54 poslanika u parlamentu, što u ovom trenutku nije izvjesno da će se desiti, imajući u vidu političku krizu u kojoj se Crna Gora nalazi.

Na Odboru je usaglašeno da kandidati ne bi imali potrebnu podršku, pa je predsjednica Odbora Simonida Kordić dala pauzu do četvrtka kako bi se politički akteri uspjeli dogovoriti o izboru sudija Ustavnog suda.

Najviša sudska instanca u Crnoj Gori – Ustavni sud, od 13. septembra je bez kvoruma, jer prethodno nisu izabrane nove sudije.

Iz Ustavnog odbora je saopšteno da je za sudije Ustavnog suda konkurisalo 17 kandidata.

Za tu funkciju su se kandidovali Snežana Armenko, Alija Beganović, Tatjana Bulatović, Ilija Vukčević, Sulejman Guči, Dragana Đuranović, Azra Jasavić, Snežana Jonica i Jovan Kojičić.

Kandidati za sudije Ustavnog suda su i Sanja Maslenjak, Jadranka Novaković, Zdenka Perović, Mirjana Popović, Ivan Radojičić, Branislav Radulović, Enesa Rastoder i Jelena Ružičić.

Ustavni sud, trenutno, od ukupno sedam, ima samo tri člana i nema kvorum za odlučivanje. Predsjednik suda je Budimir Šćepanović, a članovi Milorad Gogić i Desanka Lopičić.

Miodrag Iličković je sredinom septembra ispunio uslove za penziju. Početkom godine penzionisan je Dragoljub Drašković, a ranije Hamdija Šarkinović i Mevlida Muratović.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor