Search
Close this search box.

Uskoro odluka da li će „Vektra Jakić“ biti obavezana da Upravi za šume plati 9,5 miliona eura naknada za koncesije

Za mjesec bi trebalo da bude poznato da li će kompanija Dragana Brkovića „Vektra Jakić“ biti obavezana da Upravi za šume plati 9,5 miliona eura naknada za koncesije.

Uprava za šume, Foto: Vijesti
Uprava za šume, Foto: Vijesti

Nakon što je na jučerašnjem ročištu odbila prigovor ove kompanije o nenadležnosti Privrednog suda zbog ugovorene arbitraže, sutkinja Borjanka Zogović je zaključila postupak i presudu najavila za 30 dana. Ranije je odbila i njihov zahtjev da se sprovede šumarsko vještačenje i saslušaju učesnici sravnjenja između Vektre i Uprave za šume, što su tražili tvrdeći da je fakturisana veća količina drveta nego što im je isporučena.

Država za koncesije od 2011. do 2017, kao i za 2020. godinu traži 6,5 miliona eura i još tri miliona za kamate. Vektra Jakić osporava aktivnu legitimaciju UZŠ, navodeći da je za naplatu zadužena Uprava prihoda i carina (UPIC), a da se nadležnost UZŠ završava donošenjem rješenja o zaduženju.

Tako se, kako ukazuju iz Vektre Jakić, vode dva postupka naplate istog duga, jedan preko UPIC-a, drugi kroz parnicu po tužbi UZŠ. UPIC je zbog ovog duga inicirao i stečaj, ali je taj postupak u prekidu jer su iz ove kompanije tražili izuzeće sutkinje Danijele Vukčević, koja je u međuvremenu imenovana za sutkinju Apelacionog suda, pa se čeka da ovaj predmet bude dodijeljen drugom sudiji.

Država je sa „Vektrom Jakić“ raskinula ugovor o koncesiji polovinom 2019, koja je nastavila sa eksploatacijom šuma na osnovu privremene mjere koja je bila na snazi godinu i po. Kako Vektra nije izmirivala obaveze, sud je, ukazujući na izrazitu nesrazmjeru između koristi koju ova kompanija ostvaruje i štete koju trpi država, ukinuo mjeru.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor