Uprava za šume: Beranski čuvari uhvatili šumokradice na djelu, iskočili iz kamiona i pobjegli u šumu

Uprava za šume ostaje istrajna u aktivnoj i najavljenoj borbi protiv organizovanih bespravnih sječa u GJ „Jalovica“ u PJ Berane, koje su već sinoć nastavljene od strane sada već ustaljenih i organizovanih grupa koje očigledno ne prezaju od kazne i zakona, saopštili su iz Uprave.

„Naime, u ponedeljak veče, 24. januara 2022. godine, oko 18 časova, beranski čuvari šuma su u mjestu Griže, na putnom pravcu Lubnice-Jelovica, obilazeći teren naišli na tri izvučena čamova stabla i vidjeli tragove kamiona koji se tu okrenuo i otišao u šumu. Prema njihovim riječima, primjetili su da se asfaltnim putem kreću manja auta sa jakim svijetlima, što je na osnovu dosadašnjeg iskustva navelo na sumnju da je najvjerovatnije riječ o „izvidnici“ šumokradica.

Kako smo svjedoci da fizički i verbalni napadi u ovakvim situacijama više nažalost nisu rijetkost, zbog bezbjednosti naših čuvara šuma, šefica PJ Berane je pozvala policiju, koja je odmah po pozivu izašla na lice mjesta, kako bi se izvršila kontrola i provjerilo činjenično stanje na terenu. U tom trenutku naši šumari su primjetili kamion, koji se kretao šumskim putem i koji je vukao bespravno posječena stabla, a nakon što su primjetili policiju, šumokradice su iskočile iz kamiona i pobjegli u šumu. Za kamion su bila zakačena ukupno četiri čamova stabla, čime su se primarne sumnje naših službenika o bespravnim aktivnostima potvrdile“, navode u saopštenju.

Kako objašnjavaju, na lice mjesta, odmah po prijavi, izašli su i inspektor CB Berane sa tehničarem kriminalistike, koji su uzeli otiske, fotografisali kamion i izvršili druge radnje iz svoje nadležnosti, a o svim dešavanjima upoznato je i tužilaštvo.

„Već danas, naši čuvari šuma su otišli na teren, gdje će izvršiti detaljan premjer panjeva i utvrditi posječenu drvnu masu i pričinjenu štetu.

VD direktora Uprave za šume, Srđan Pejović rekao je da očekuje da se ovom problemu pristupi veoma ozbiljno, uz proaktivnu ulogu svih relevantnih institucija, jer je i više nego očigledno da je riječ o organizovanim grupama šumokradica, koje nastoje da se na štetu države i državnih šuma bogate kroz bespravne sječe. Iako nedostatak stručnog kadra sputava Upravu za šume da u potpunosti isprati sve ove bespravne aktivnosti kako u PJ Berane, tako i u ostalim područnim jedinicama, ipak Pejović naglašava da su napori i upornost službenika u PJ Berane da se uhvate u koštac sa ovim dugogodišnjim problemom, veoma često rizikujući i sopstvenu sigurnost, za svaku pohvalu. Oni treba da budu primjer, ali i apel nadležnim institucijama da u ovakvim slučajevima promptno reaguju, a odgovorne i organizovane pojedince i grupe u što hitnijem roku procesuiraju i strogo sankcionišu, kako bismo zajedničkim djelovanjem stali na kraj ovim kriminalnim radnjama“, kažu iz Uprave.

Prema informacijama iz PJ Berane, ono što je, dodaju, posebno simptomatično jeste da je broj pilana u beranskoj opštini naglo porastao, a da se samo u posljednje dvije godine otvorilo još pet novih pilana.

„Uporedo sa otvaranjem „novih“ pilana povećavao se i broj bespravnih sječa, ali isto tako i broj kako verbalnih tako i fizičkih napada kako na službenike Uprave za šume, tako i na inspektora šumarstva, koji je do sada više puta verbalno, a i fizički bio napadnut od strane vlasnika pilana. Ti slučajevi su procesuirani i nalaze se kod nadležnog suda.

Komentarišući sve učestalije napade, Pejović je apelovao na tužilačke i sudske organe da je neophodno da se kaznena politika što hitnije pooštri, ukoliko želimo da spriječimo prije svega napade na službena lica, a potom i zaštitimo državnu imovinu. Nadamo se da će u budućem periodu biti sve manje ovakvih slučajeva koji predstavljaju definiciju društveno, moralno i pravno neprihvatljivog ponašanja i odnosa kako prema službenim licima, tako i prema državnoj imovini. On se zahvalio beranskoj policiji koja se odazvala i odreagovala na sve dosadašnje pozive i prijave PJ Berane i aktivno učestvovala u otkrivanju bespravnih aktivnosti u šumi u okviru svojih nadležnosti, u nadi da će i u predstojećem periodu pojačati kontrolu i aktivnosti na pronalaženju svih onih koji su učestvovali u bespravnim aktivnostima“, navodi se u saopštenju.

Na kraju je, zaključuju, naglasio da će se u budućem periodu aktivno raditi na mnogo intenzivnijoj zajedničkoj saradnji Uprave za šume sa policijom, tužilaštvom i sudstvom, kako bi se što prije stalo na kraj bespravnim aktivnostima i kriminalnim radnjama kojima pojedinci i organizovane grupe žele da oštete državu i unište njene šume.

„Uprava za šume će i u narednom periodu pojačati kontrole i još aktivnije raditi na borbi protiv bespravnih sječa, jer nam je cilj da nacionalni resurs trajno zaštitimo od onih koji samo žele da ga zloupotrebljavaju i uništavaju za rad lične koristi. Ostajemo istrajni u borbi da zaštitimo crnogorske šume od bezakonja!“, zaključuju u saopštenju.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor