Uprava za gazdovanje šumama i lovištima prodala oko 60 posto drvne mase koja je bila ponuđena Javnim pozivom

Uprava za gazdovanje šumama i lovištima prodala je oko 60 posto ukupne drvne mase, koja je bila predmet nedavno raspisanog Javnog poziva.  Ostvareni prihod po osnovu koncesione i posebne naknade iznosi blizu devet miliona eura. „Obzirom da smo iz kraja prethodne godine prenijeli oko pet miliona eura, za koje su zaduženja urađena u prethodnoj 2022. godini, a čije rate dospijevaju na naplatu u 2023. godini, planirani realni i potpisani trenutni prihod već sada iznosi oko 14 miliona eura, što predstavlja rekordni poslovni rezultat, koji je Uprava ikad ostvarila“, istakao je v.d. direktora Uprave za gazdovanje šumama i lovištima, Armin Mujević.

Kazao je da je Uprava kvalitetnim i odgovornim radom poslije samo tri mjeseca 2023. godine nadmašila planirani prihod za 2023. godinu, koji će, dodaje, do kraja godine iznositi mnogo više.

„Poređenja radi, istaćićemo da je na osnovu Odluke o davanju šuma u državnoj svojini na korišćenje prodajom drveta u dubećem stanju (redovne sječe u 2023. godini), koju je usvojila Vlada Crne Gore, planirano da očekivani minimalni prihodi po ovom osnovu iznose 9.870.299,50 eura, a nakon prvog Javnog poziva već smo nadmašili taj plan. Takođe, implementacijom Programa gazdovanja šumama za 2023. godinu, planirani prihod u Budžetu projektovan je na 12.292.938 eura, a nakon svega tri mjeseca, on već sada iznosi oko 14 miliona i do kraja godine biće mnogo veći, što predstavlja apsolutni rekord, obzirom da je prethodna 2022. godina u kojoj je prihod iznosio 9.7 miliona eura do sada bila rekordna godina“, istakao je Mujević.

Uprava za gazdovanje šumama i lovištima, dodaje Mujev, ponosna je na dosadašnje poslovne rezultate.

„Pokazalo se da zajedničkim i kvalitetnim radom i stručnim znanjem Uprave i naših područnih jedinica, uz nesebičnu podršku resornog ministarstva, ali i Uprave za inspekcijske poslove, Uprave prihoda i carina, Uprave policije i drugih usko vezanih subjekata, možemo ostvariti odlične razultate na svim poljima i rješiti one probleme koji su godinama unazad opterećivali šumarski sektor. U narednom periodu nastavljamo još intenzivnijim tempom, jer želimo da kroz odgovorno, održivo, ekološki prihvatljivo i ekonomski isplativo gazdovanje šumama podignemo sektor šumarstva na nivo koji zaslužuje i postignemo rekordne rezultate koji će biti primjer odgovornog i kvalitetnog poslovanja“, zaključio je Mujević.

Izvor: Portal Analitika

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor