Search
Close this search box.

Uprava policije spremna za suočavanje sa svim bezbjednosnim izazovima

Direktor Uprave policije Zoran Brđanin sa saradnicima Dejanom Kneževićem, Milošem Rakonjcem, Draganom Klikovcem i Sašom Maškovićem boravi u radnoj posjeti Italiji od 20. do 24. juna.

U okviru posjete crnogorska delegacija na čelu sa direktorom Uprave policije se susrela sa šefom kriminalističke policije Italije, Vittoriom Rizziem, koji sastanak predstavlja još jednu potvrdu odlične saradnje koja će se, saglasni su sagovornici, nastaviti i u predstojećem periodu.

Brđanin je akcentovao značaj podrške koju italijanske kolege pružaju crnogorskoj policiji u dijelu organizovanja obuka i radionica i naglasio da prioritet djelovanja crnogorske policije jeste na jačanju kapaciteta, te su razmjena iskustava i dobrih praksi od ključnog značaja za unapređivanje rada i kapaciteta Uprave policije.

Saradnja koju ostvaruju kriminalističke policije dvaju država, istakli su sagovornici, je na zavidnom nivou i rezultirala je uspješno realizovanim aktivnostima u prethodnom periodu.

Takođe, u oblasti borbe protiv trgovine drogom, posebno sa jedinicom Guardie di Finanza iz Gioia Tauro preko Službe za međunarodnu policijsku saradnju Centralnog direktorata kriminalističke policije Republike Italije, ostvaruje se kvalitetna saradnja koja omogućava intenzivnu razmjenu podataka i operativnih informacija.

“U borbi protiv organizovanog kriminala, između ostalog zahvaljujući intenzivnoj saradnji sa projektnim timom IPA 2019, kao i o graničnoj bezbjednosti, kroz obnovljeni Memorandum o razumijevanju iz 2018. godine, koji daje dodatan podstrek za dalje unapređenje saradnje u oblastima upravljanja granicom i migracijama, borbi protiv nezakonitih migracija i krijumčarenja migranata, posebno na moru, ostvaruju se konkretni i mjerljivi rezultati”, navodi se u saopštenju.

Brđanin je u završnici sastanka istakao da Uprava policije ostaje partner otvoren i spreman za sve aktivnosti od obostranog interesa i zajedničko suočavanje sa svim bezbjednosnim izazovima.

Takođe, direktor je sa pomoćnicima učestvovao u panel diskusiji sa predstavnicima Državne policije, karabinjera i Finansijske policija kao i predstavnicima zajedničkih centralnih ureda zakona Republike Italije, gdje su pored postojeće saradnje u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala, odnosno krijumčarenja droga razmatrani oblici i načini saradnje i podrške u oblastima sajber kriminala, ekološkog kriminala, kriminala koji ugrožava kulturnu baštinu, zaštite štićenih ličnosti i finansijskih istraga.

Osim toga, crnogorska delegacija je posjetila i Međunarodnu operativnu sobu, Jedinicu za informacije o putnicima, kao i Nacionalni centar za borbu protiv sajber kriminala i zaštitu kritične infrastrukture.

izvor: CDM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor