Search
Close this search box.

UN usvojile rezoluciju kojom se osuđuje ruska invazija; Rusija tvrdi da je u Ukrajini poginulo 498 njenih vojnika

 Sedmi je dan ruske invazije na Ukrajinu.

– Rusija je prvi put dala informacije o svojim žrtvama – prema podacima ruskog Ministarstva odbrane među vojnicima koji učestvuju u ratu u Ukrajini stradalo je njih 498

– Evropska unija spremna da finansijski podrži ukrajinske izbjeglice i zemlje koje ih primaju

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je rezoluciju kojom se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu i kojom se poziva Moskva da odmah povuče sve snage iz Ukrajine, prenosi Rojters..

Rezolucija je dobila podršku 141 (od 193) člana, a donijeta je na kraju hitne sjednice Generalne skupštine koju je sazvao Savjet bezbjednosti.

Ruska državna agencija RIA novosti, pozivajući se na podatke Ministarstva odbrane Rusije, javila je da je među vojnicima koji učestvuju u ratu u Ukrajini stradalo njih 498, a da ih je 1.597 ranjeno.

Rojters dodaje da je ovo prvi put da je Moskva dala informaciju o svojim žrtvama.

Rusko Ministartvo je dodalo i da je do sada stradalo 2.870 ukrajinskih vojnika, a da je njih oko 3.700 ranjeno, navodi Interfaks.

Agencija Rojters objavila je da se brojke o stradalima nisu mogle provjeriti od nezavisnih izvora.

Prema ukrajinskim podacima više od 1.000 stranaca se do sada pridružilo ukraijnskoj borbi protiv Rusije, prenosi Hina.

“Dobrovoljci iz 16 zemalja širom svijeta došli su u Ukrajinu spremni da se bore se rame uz rame sa ukrajinskim narodom protiv agresora. Njihov broj je već premašio 1.000”, rekao je novinarima u srijedu ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba.

Ovu informaciju nije bilo moguće nezavisno potvrditi, a Kuleba nije rekao iz kojih zemalja su dobrovoljci došli.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je da bi trebalo da postoji spisak naoružanja koje nikada ne bi smjelo da bude raspoređeno u Ukrajini, piše Interfaks.

Lavrov je, prenosi Rojters, ponovio da je cilj Moskve demilitarizacija Ukrajine, a da Ukrajinci sami treba da donesu odluku o tome ko će voditi njihovu zemlju.

Agencija Rojters prenosi da je Lavrov rekao i da je Moskva spremna da razgovara “o želji ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da ta zemlja dobije bezbjednosne garancije”.

“To je pozitivan korak”, rekao je Lavrov.

Zamjenik ukrajinskog ministra spoljnih poslova izazvao je ovacije na Savjetu UN za ljudska prava u Ženevi, za razliku od napuštanja više od 100 diplomata dan ranije tokom obraćanja ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova.

Emine Džaparova pozvala je na podršku ukrajinskom nacrtu rezolucije o pokretanju istrage UN o navodnim zločinima koje je počinila Rusija tokom svoje invazije na Ukrajinu.

“Mi smo pod nehumanim napadom. Ali ovo nije vrijeme da plačemo, to ćemo sigurno učiniti nakon naše pobjede”, rekla je Džaparova.

Džaparova je rekla da su u sukobu ubijena 352 Ukrajinca, uključujući 16 djece, a da je najmlađa žrtva imaja 18 mjeseci.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je, nakon telefonskog razgovora sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom, da čeka vijesti o kandidaturi Ukrajine za pridruživanje Evropskoj uniji.

“Razgovarali smo o trenutnoj situaciji na bojnom polju i diplomatskim naporima. Čekajući pozitivne signale o članstvu Ukrajine u EU”, rekao je Zelenski nazivajući Mišela, koji predsjedava nacionalnim liderima EU, “prijateljem od povjerenja”.

Evropska unija je spremna da finansijski podrži ukrajinske izbjeglice i zemlje koje ih primaju, izjavila je komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson tokom posjete graničnom prelazu Medika u Poljskoj.

Ruska delegacija putuje na mjesto sastanka za razgovore sa ukrajinskim kolegama, javlja bjeloruska novinska agencija Belta, a prenosi Rojters.

Očekuje se da se pregovori nastave večeras.

Obavještajna služba Ujedinjenog Kraljevsta objavila je najnoviju mapu sukoba u Ukrajini, gdje je vidljivo u kojim područjima traju najveće borbe, kao i područja koja kontrolišu Rusi.

https://twitter.com/DefenceHQ/status/1499005871770288132?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1499005871770288132%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.vijesti.me%2Fsvijet%2Fevropa%2F592838%2Fuzivo-un-usvojile-rezoluciju-kojom-se-osudjuje-ruska-invazija-rusija-tvrdi-da-je-u-ukrajini-poginulo-498-njenih-vojnika

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za zajedničku spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borel je potvrdio da se i Bosna i Hercegovina (BiH) uskladila sa odlukom o uvođenju sankcija protiv Rusije.

Jedna od mjera sa kojom se BiH uskladila je zamrzavanje imovine predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu i ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu u inostranstvu.

 

izvor: vijesti.me

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor